Хто не зможе скористатися "Доступною іпотекою": дані Мінекономіки

У Мінекономіки конкретизували, хто може стати учасником пільгової програми "Доступна іпотека", а хто отримає відмову.

Як розповіла віцепрем'єр-міністерка, міністерка економіки Юлія Свириденко в інтерв'ю виданню "Мінфін", є п'ять обов'язкових умов для участі у програмі:

  • бути громадянином України віком від 18 до 70 років відповідно до банківських умов;
  • бути платоспроможним;
  • не брати участь в інших державних пільгових іпотечних програмах;
  • мати потребу у поліпшенні житлових умов (згідно зі стандартами, кожна людина може розраховувати на 52,5 квадратних метрів житла, + 21 "квадрат" на кожного члена сім'ї);
  • не перебувати під санкціями.

За її словами, однією з основних вимог банків є стабільний дохід позичальників, як правило, вони просять довідку за пів року. Українці, котрі втратили роботу, зможуть розраховувати на отримання кредитів лише після працевлаштування.

Свириденко уточнила, що пільгову іпотеку не надають на купівлю елітного житла. "Наше завдання — сприяти вирішенню "квартирного" питання людей, які цього справді потребують", - розповіла чиновниця.

Участь в інших схожих держпрограмах – також є підставою для відмови в отриманні пільгової іпотеки. "Ми виходимо з простої логіки — якщо людина має подібну позику, то вона вже покращила свої житлові умови. І більш ефективно використовувати державні кошти на користь тих, хто цього ще не зробив", – вважає віцепрем'єрка.

До кінця поточного року влада планує видати близько 1500 пільгових кредитів. Перші місяці роботи дозволять спрогнозувати попит та врахувати дані перед тим, як іпотека стане масовою.

Кредитуванням займатиметься ПрАТ "Укрфінжитло" через банки-учасників програми. Фінустанови отримуватимуть кошти під 3% річних, ті своєю чергою роздаватимуть їх українцям по 3 або 7% річних. Свириденко зазначила, що ця співпраця буде взаємовигідною як для громадян, так і для банків, а держава зможе знизити гостроту житлового питання. У перспективі передбачається, що "Доступна іпотека" може стати драйвером розвитку будівельної галузі.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, держпрограма "Доступна іпотека 7%" розпочала роботу торік 1 березня. Першого дня банки видали перші три кредити українцям на купівлю житла.

Попри досить привабливі умови, українці не дуже поспішали оформляти кредити на купівлю житла. Так, станом на 10 лютого українці оформили лише 1642 договори з фінустановами. Варто наголосити, що вторгнення російських окупантів взагалі заморозило видачу таких кредитів.

Наш портал докладно вивчив питання іпотечного ринку та можливості програми після її рестарту.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

141

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом