Довгоочікувана покупка квартири у Києві: на що можна розраховувати у відділі продажів

Помітне пожвавлення на ринку первинної нерухомості України восени поточного року відображає упевнене зростання купівельної активності. Не дивлячись на те, що багато хто з вітчизняних девелоперів відклав запуск нових проєктів будівництва, населення впевнено несе гроші у відділи продажів, задовольняючись актуальними пропозиціями на ринку.

Осінь. Тиша. І тільки чутно, як зростають ціни на нерухомість...

Як зазначають аналітики житлового ринку, ціни на квартири у столиці зросли за жовтень 2020 року приблизно на 0.4% (в абсолютному значенні це близько 100,00 грн або $3,60). Помірне і малопомітне зростання вартості нерухомості створює бажану ілюзію стабільності, дозволяючи потенційним інвесторам активніше приймати рішення й укладати угоди з купівлі квартир.

Експерти натхненно спостерігали, як на зміну літньому "просіданню" активності на будівельному ринку, прийшло осіннє пожвавлення. І як наслідок – підняття забудовниками цін на квадратні метри. Також експерти зазначають, що угоди купівлі-продажу квартир в столиці – це скоріше довгострокові інвестиції і бажання зберегти грошові кошти, що тануть в руках, ніж купівля житла для комфортного і безтурботного життя.

Ми за ціною не постоїмо

Експертам ресурсу НЕРУХОМІ стало цікаво, на що може розраховувати потенційний інвестор, який бажає придбати 1-кімнатну квартиру в столиці, маючи на руках 600 тис. грн., 800 тис. грн або 1 млн. грн. Умовно припустивши, що в рамках цих сум можна придбати квартири в житлових комплексах різного класу комфортності: економ, комфорт і бізнес.

Завдання виявилося не з простих, але для команди професіоналів, що володіють великою базою об'єктів нерухомості, все ж здійсненним. Результати аналізу вартості квартири в столиці представлені в таблиці:

Як видно з аналітичної таблиці, маючи на руках 600 тис. грн, покупець може розраховувати на мінімальну кількість "квадратів" (25,9 -34,4 м кв.) в об'єктах класу економ; накопичивши суму у 800 тис. грн покупець зможе дозволити собі більшу кількість "квадратів" (35,0-41,0 м кв.) в будинках комфорт-класу; маючи на руках 1 млн грн інвестор може стати щасливим володарем квартири умовного бізнес-класу метражем від 40 до 51 "квадрата".

Нехитра арифметика може затьмарити картину ще більше: не беручи до уваги класи комфортності об'єктів, що зводяться, можна констатувати, що різниця у 10 м кв. квартири може бути грошово виражена сумою у півмільйона гривень.

За ці гроші

Отримавши дані міні-аналізу вартості 1-кімнатної квартири в столиці України, закономірно виникло питання: чи одні ми у "всесвіті". Щоб отримати відповідь, команді НЕРУХОМІ довелося вдатися до подібної аналітики ринків нерухомості країн-сусідів. Дані про аналіз вартості 1-кімнатної квартири в деяких столицях європейських держав представлені у таблиці:

Аналіз показав, що ситуація у сусідів схожа з ситуацією на ринку новобудов у столиці України, але не зовсім. Так, маючи на руках 600 тис. грн (близько 21,3 тис. дол.) потенційні інвестори зможуть стати власниками житлової площі більшої за розмірами, ніж є пропозиція на українському ринку (від 30 до 40 м кв.). Та ж закономірність простежується і в аналізі вартості квартир умовного класу комфорт – маючи 800 тис. грн (близько 28,4 тис. дол.) інвестори можуть розраховувати на придбання житлоплощі більшого розміру, ніж пропонують вітчизняні девелопери (від 43 до 56 "квадратів"). Це свідчить про більший "прошарк" середнього класу суспільства і відповідно більш варіативної пропозиції для представників даного класу населення.

Щодо умовного класу бізнес, тут ситуація більш надихаюча. За 1 млн. грн (близько 35,5 тис. дол.) європейці можуть придбати житло менше за розмірами, ніж пропозиція національного ринку. Так квартири метражем від 42 до 49 "квадратів" коштують стільки ж, скільки типові квартири на українському ринку більшого розміру (від 40 до 51 м кв.).

З огляду на відмінності законодавства, правди заради, потрібно відзначити, що податкове навантаження на покупку нерухомості в Європі більше, ніж в Україні. Однак, для чистоти експерименту, експерти не брали до уваги "накладні" витрати при придбанні квартири.

НЕРУХОМІ резюмують

Ситуація на ринку нерухомості Києва демонструє позитивні тенденції змін, запускаються нові цікаві проєкти, все більше винахідливими стають маркетологи компаній-девелоперів, придумуючи часом безпрецедентні програми знижок і акцій, пропонуючи вигідні умови розстрочки і кредитування. Однак, ціни теж ростуть безупинно!

Згідно з аналізом бази новобудов НЕРУХОМІ, найдешевша 1-кімнатна квартира має площу всього 17,20 м кв. – ЖК Метро Парк (Дарницький р-н), вартість всього 221 000 грн, а найдорожча 1-кімнатна квартира в ЖК Signature (Печерський р-н), площа квартири 72,80 м кв., вартість становить 5 702 400 грн. Однак, це крайнощі. Все ж середня пропозиція 1-кімнатної квартири "гідного" розміру на ринку столиці варіюється навколо 1 млн грн. Прикладом може послужити пропозиція від одного з флагманів ринку новобудов Києва – Компанії Київміськбуд. ЖК Отрада пропонує однокімнатні квартири розміром в 46,80 "квадратів" за 972 720 грн (близько 34,5 тис. дол.).

Команду експертів НЕРУХОМІ складно здивувати дивними пропозиціями і за ціною, і за якістю. Ми багато чого побачили і продовжуємо стикатися з дивацтвами цього непростого галузевого ринку щодня. Наприклад, як раніше повідомляли НЕРУХОМІ, в Європі можна придбати за 1 млн. євро не тільки квартиру, а й гараж.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

126

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом