Чим небезпечна купівля-продаж житла під час війни: поради ріелторів

Ріелтори попереджають, що купівля нерухомості в умовах воєнного часу несуть масу загроз для обох сторін.

Про це порталу НЕРУХОМІ повідомили в Асоціації спеціалістів з нерухомості

Як зазначається, з початку війни в Україні перестав працювати Держреєстр прав на нерухоме майно, який давав право укладати угоди щодо купівлі чи продажу житла. Водночас у Мін'юсті обіцяють, що у регіонах, де не проходять військові дії, може відновитись робота держреєстру, проте його функціонал буде суттєво обмеженим.

"До завершення військового стану в Україні фахівці АФНУ не радять громадянам укладати угоди за існуючими "лазівками" або "схемами", як, наприклад, придбання квартири за довіреністю, укладання попередніх договорів, або оформлення заповітів на покупця", - попередив голова асоціації Юрій Піта.

Також, за його словами, такі операції не захищені юридично, тому виникають окремі ризики. Тому придбання квартир з дотриманням усіх юридичних вимог сьогодні заблоковано. Будь-які угоди можуть бути визнані судом недійсними.

"Угода може бути визнана недійсним судом, якщо вона здійснена під впливом тяжкої обставини. А що може бути важчим за війну?!", - підкреслив Піта.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, у тимчасово окупованому росією Криму з'явилося багато оголошень із продажем квартир практично за безцінь. Масовий продаж нерухомості в окупованому Криму раптово розпочався 10 березня після тривалого затишшя на ринку. За деякими даними, окупанти вивозять із півострова сім'ї працівників ФСБ.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

137

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом