Чи буде житло в Україні далі дорожчати: прогнози ріелторів

Протягом першого півріччя ціни на житло на вторинному ринку в найбільших містах України зросли в середньому до 9%, при цьому, за деякими даними, ціни практично досягли своєї верхньої позначки.

Відповідне дослідження провела Асоціація фахівців з нерухомості (ріелторів) України спільно з порталом "Увекон".

Так, у Києві вартість квадратного метра на вторинному ринку коливалася в середньому від $1691 до $1810. Таким чином з січня по червень ціни зросли на 7%. Найдорожчі квартири на Печерську – середня ціна квадратного метра становила $3066, в Голосіївському - $1810, в Шевченківському $1622 за "квадрат". Кількість квартир, які виставлялися на продаж – близько 23 000 – 38 000 щомісяця.

У Львові житлова нерухомість за півроку зросла в ціні на 7,2%. Так в січні середня вартість квадратного метра становила $992 і до червня піднялася до $1066. Найдорожчі квартири продавалися у Галицькому районі ($1281 за "квадрат"). У Франківському та Личаківському майже за однакову ціну – $1067-$1047 за квадратний метр. Щомісяця виставлялися на продаж від 6500 до 8700 квартир.

В Одесі житло дорожчало не так швидко – зростання цін склало близько 6,4% за перше півріччя. Так середня вартість квадратного метра виросла з $936 до $996. Найдорожче житло – у Приморському районі міста (близько $1215 за "квадрат"). У Київському районі середня вартість квадратного метра склала $900. Щомісяця на продаж виставлялися від 58 900 до 85 700 квартир.

У Дніпрі та Харкові ціни зросли на 7% і 9,2% відповідно.

За даними АФНУ, зростання цін на житло в містах-мільйонниках обумовлено концентрацією фінансових ресурсів, що свідчить про посилення міграційних процесів в Україні та інвестиційною привабливістю нерухомості в мегаполісах. Коментуючи зростання вартості житла на вторинному ринку, ріелтори вважають, що ціни вже майже досягли своєї верхньої позначки, що обумовлено рівнем інфляції і рівнем купівельної спроможності.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними порталу "OLX Нерухомість", житло на етапі будівництва в Україні подорожчало в середньому за півроку на 19%, при цьому найзначніше зростання цін спостерігалося в Києві – близько 32%.

За даними девелоперських компаній вартість квадратного метра у київських новобудовах протягом першого півріччя додала в ціні 16,2% і склала $1705, а лідером зростання виявилася нерухомість бізнес-класу.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

99

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом