Ринок нерухомості залишається непрозорим, ошуканих інвесторів стало більше – НБУ

В Україні ринок первинної нерухомості залишається майже неконтрольованим, що створює ризики як для звичайних інвесторів, так і для фінансових установ.

Про це йдеться в звіті Національного банку України, який був оприлюднений у понеділок, 21 грудня, передає пресслужба НБУ.

Згідно з наведеними даними, кількість ошуканих інвесторів істотно зросла через проблеми з банком Аркада. Так, в НБУ нарахували, що в результаті неблагонадійних забудовників (Укрбуд, Укогруп і ін.) тільки в Києві постраждали понад 40 тисяч осіб.

У Нацбанку підкреслили, що будівельна реформа, яка стартувала на початку року, досі знаходиться в початковому стані, при цьому не визначено навіть цільової формат системи контролю. Це, безумовно, є дестабілізуючим фактором для всього ринку.

У звіті НБУ також зазначили, що у Верховній Раді було зареєстровано кілька законопроєктів, які мали покращити ситуацію в будівництві, проте належної дії так і не отримали.

На тлі загальної стагнації ринку, найбільше постраждала галузь комерційної нерухомості внаслідок епідемії коронавірусу та карантинних заходів. В результаті тут падіння ставок склало близько 10% за підсумками першого півріччя, така ж ситуація буде спостерігатися і в найближчому майбутньому. Тільки після закінчення карантину галузі знадобиться не менше року, щоб відновити позиції.

Що стосується ринку торгової нерухомості, то, згідно зі звітом НБУ, йому вдалося вистояти у карантин з найменшими втратами.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, заступник голови комітету Ради з питань будівництва Олена Шуляк раніше помітила, що в Україні за найскромніших підрахунків корупція в будівельній сфері досягла 10 мільярдів гривень на рік. За її словами, корумпованість пов'язана з сильно застарілими державними будівельними нормами.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

77

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом