Корупція в будівництві сягла 10 млрд гривень на рік – Шуляк

В Україні корупція у будівельній сфері сягла 10 мільярдів гривень на рік за самих скромних підрахунках. При цьому мало що робиться, щоб виправити ситуацію.

Про це заявила заступник голови комітету Верховної Ради з питань будівництва Олена Шуляк, передає РБК.

"Корупція в будівельній сфері становить від 3 до 10 млрд гривень в рік по всій Україні. Це якщо рахувати дуже акуратно і обережно", - підкреслила депутат, допустивши що реальна цифра може виявитися куди більшою.

Вона розповіла, що корумпованість галузі пов'язана з сильно застарілими державними будівельними нормами. Як зазначила політик, в сьогоднішніх умовах нереально реалізувати який-небудь проєкт виходячи зі старих ДБН.

Шуляк розповіла, що для виправлення ситуації необхідно додаткове фінансування з бюджету. Але на 2021 рік хочуть виділити всього лише 3 млн гривень, а цього "вистачить максимум на 2-3 документа".

Відзначаючи в цілому проблеми Держбюджету, депутат зазначила, що фінансування Держфонду регіонального розвитку планує урізувати до 4,5 млрд гривень.

"Для нас всіх це сигнал про те, що нових проєктів в регіонах практично не буде. Будуть добудовуватися і завершуватися раніше розпочаті проєкти. Нові будуть тільки на папері, в кращому випадку", - додала Шуляк.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію, яка займається розслідуваннями фактів корупції в галузі нерухомості. При цьому, за рік корупція в столиці на стартовому етапі будівництва, отримання погоджень та дозволів зросла в півтора рази - до 86,7% з 58,3% в 2019 році, повідомили раніше в Конфедерації будівельників України.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

82

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом