ЖК Solar City: чому не виходить добудувати об'єкт Укрбуду

ЖК Solar City – проєкт сумнозвісного Укрбуду, будівництво якого, виявилося замороженим. При цьому, на відміну від багатьох інших проблемних об'єктів цього забудовника, ЖК Solar City так і не прийняв на баланс Київміськбуд, а інвестори комплексу опинилися у складній ситуації. Доведені до відчаю, вони написали ресурсу НЕРУХОМІ, виклавши всі свої побоювання.

Історія довгобуду

ЖК Solar City почав будуватися на місці ЖК Академмістечко – одного з найстаріших недобудов Києва. Комплекс почали зводити ще у 1992 році, але через складну ситуацію в країні проєкт не змогли довести до розуму. Кілька разів його намагалися реанімувати різні забудовники, але в підсумку будівництво все одно зупинялося. Наприклад, компанії "Житлоінвестбуд-УКБ" вдалося побудувати три секції з чотирьох, перш ніж будівництво в черговий раз заглохло. У 2002 році взялася за будівництво четвертої секції компанія "Вест", але у підсумку будівництво знову заморозили. А з літа 2017-го за справу взявся Укрбуд. Він пообіцяв добудувати четверту секцію, а разом з нею ще три будинки у складі комплексу. При цьому все будівництво мало вестися паралельно. Але, як відомо, втілити задумане у Укрбуда теж не вийшло. Будівельні темпи корпорації почали стихати ще на початку 2019 року, а до літа роботи на всіх ділянках зупинилися повністю. 2 жовтня НАБУ повідомило голові компанії Максиму Мікітасю про підозру у махінаціях з квартирами Нацгвардії і згодом на нього наділи електронний браслет.

Більшість об'єктів Укрбуду взявся добудовувати Київміськбуд, однак приймати на баланс ЖК Solar City він поки не поспішає через суди, що досі тривають.

Доведені до відчаю інвестори

Інвестори ЖК Solar City розповіли ресурсу НЕРУХОМІ, що керівництво Київміськбуду неодноразово зустрічалося з ними, запевняючи, що з технічною документацією, правами на земельну ділянку все гаразд і комплекс буде добудований одним з перших. При цьому новий забудовник провів аудит і визначив даний об'єкт як комерційно прибутковий і нібито навіть приготувався відновити будівельні роботи.

Однак, до цього часу не завершилася процедура санації щодо замовників будівництва – "МЖК "Академмістечко", а затвердження судом кандидатури арбітражного керуючого затягнулося вже на півтора роки, що унеможливлює відновлення будівництва на ділянці.

"Для відновлення будівництва було необхідно лише призначити арбітражного керуючого і затвердити план санації", – йдеться у листі інвесторів.

Вони також додають, що свої корективи внесла і судова система, помилки якої позначилися на інвесторах 4-х будинків, а це близько 900 осіб. Так, суддя, що виносила рішення, допустила низку процесуальних помилок, що було підтверджено в апеляційній та касаційній інстанціях. 13.07.2020 представник правосуддя залучила до справи про банкрутство "зацікавлених" осіб, навіть не надавши їм процесуального статусу. Але вже 21.09.2020 вони стали повноцінними учасниками судової справи, що поставило під загрозу інтереси постраждалих інвесторів.

"Причому всі учасники судового процесу всіляко сприяють цьому беззаконню і ніяк не намагаються його припинити. 21.09.2020 було призначено засідання в Господарському суді Києва, на якому планувалося затвердити новий план санації з Київміськбудом, узгоджений з кредиторами і переданий останньому для підписання. Проявивши неповагу до суду і учасників процесу, представник забудовника на засідання не з'явився. Тут виникає природне запитання – а чи є взагалі у Київміськбуду наміри добудувати Solar City, або суд – це лише прикриття бездіяльності забудовника", – обурюються інвестори.

Сьогодні Київміськбуд і фонд фінансування будівництва, за словами ошуканих киян, зайняли вичікувальну позицію. При цьому самі інвестори заявляють, що не можуть вступити у процес з банкрутства замовника будівництва, бо, за їхніми словами, юридично не мають ніяких взаємин з "МЖК "Академмістечко".

Люди обурюються, чому не діяла наглядова рада "МЖК "Академмістечко", адже саме він міг запобігти доведенню компанії до банкрутства, контролювати неефективне керівництво або призначити нового керівника, а також знайти інші способи допомоги ошуканим інвесторам. Замість цього вищий орган управління компанії залишив людей один на один з їх проблемами.

Інвестори побоюються, що за час судових тяжб істотно зросли ціни на будматеріали, енергоносії, оренду земельної ділянки, техніку, охорону, оплату послуг будівельників і арбітражного керуючого, що може привести до визначення недобудови з "прибуткової" у "збиткову". "У цьому випадку ні на яку компенсацію або фінансову допомогу від держави постраждалі вже розраховувати не зможуть", - йдеться у листі.

Позиція Київміськбуду

НЕРУХОМІ звернулися за коментарем до Київміськбуду. Забудовник підкреслив, що ЖК Solar City не прийнятий на баланс через те, що холдингова компанія на сьогоднішній день не має на це законних підстав.

"Щодо цього комплексу здійснюється процедура санації, тривають суди, без рішень яких компанія просто не має права прийняти об'єкт. Після закінчення всіх вищевказаних процедур, на швидкість яких Київміськбуд, на жаль, вплинути не може, комплекс буде прийнятий", - повідомили представники будівельної компанії.

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

113

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом