ЖК на Московській: хто стоїть за будівництвом висотки на Печерську

ЖК на вулиці Московській, 43/11 (літ. А) – це житловий комплекс бізнес-класу у Печерському районі Києва, до будівництва якого причетна компанія, що колись належала одіозному Сергію Цюпку – колишньому власнику Київського ювелірного заводу і банку "Таврика".

Більш докладно про це читайте в свіжому огляді від ресурсу НЕРУХОМІ.

Як з'ясували експерти, замовник будівництва (компанія "Будінвестіціі") у судовому порядку скасував положення містобудів щодо місця розташування ЖК в історичному ареалі, а також положення, де було потрібно отримання дозволів та погоджень від Міністерства культури. Завдяки чому забудовник зміг отримати дозвіл на будівельні роботи від ДАБІ, не отримуючи необхідних документів від Мінкульту. Проте, відомство має повноваження вийти на перевірку і зупинити будівництво в зв'язку з недотриманням законодавства в сфері охорони культурної спадщини, що несе ризики для інвестування і може вплинути на саме будівництво.

Замовник будівництва також через суд скасував обмеження Містобудівних умов і обмежень щодо можливості будівництва ЖК не вище 26,5 м. Таким чином, забудовник зміг отримати дозвіл на будівництво будівлі висотою понад 70 метрів.

ЖК зводиться на земельній ділянці площею 0,4 га, де будинок займе майже 85% території, а на останньому шматочку землі спробують якось розмістити дитячі, спортивні та майданчики для збору побутових відходів. Крім того, на прибудинковій території обов'язкове облаштування проїздів для спецтранспорту (автомобілів швидкої допомоги та пожежних машин). Ділянки для цього буде катастрофічно не вистачати, що безсумнівно позначиться на комфортності проживання майбутніх мешканців.

Згідно з даними порталу YouControl, кінцевим бенефіціаром ТОВ "Будінвестіціі" є Марія Цюпко. Раніше власником компанії був відомий Сергій Цюпко – колишній власник КЮЗа. Ким він доводиться Марії Цюпко сказати складно, оскільки офіційної інформації про особисте життя мільйонера знайти неможливо.

З 2000 року він зайнявся будівництвом, очоливши наглядову раду ВАТ "Південзахідтрансбуд", який зводив десятки тисяч метрів житла в столиці. Бізнесмен реалізував з банком "Форум" такі проєкти, як ЖК Софійська брама на Софійській площі і комплекс Панорама – на Великій Житомирській. Але через кризу цей бізнес у нього закрився, а в 2013 році він не зміг розплатитися з боргами перед Укрексімбанком і Ощадбанком і був змушений визнати банкрутство "Київського ювелірного заводу", який був проданий новим власникам лише в 2017 році. Зараз левова частка активів, виведених у КЮЗ, належить третім особам, яких, як пишуть ЗМІ, можна вважати людьми Цюпка.

За наявною інформацією, після проблем з бізнесом Сергій Цюпко перебрався жити до Австрії. За даними YouControl, сьогодні він є бенефіціаром АТ "Кварцсамоцвіти" і компанії "Житомирські Кварцсамоцвіти".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

101

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом