ЖК MONTREAL HOUSE: тісно так, що сміття нікуди подіти

Житловий комплекс бізнес-класу в уявленні українського забудовника – це 4 гостьових паркомісця на 20-ти поверхову будівлю, майже відсутнє озеленення прибудинкової території та повна відсутність майданчиків для сміттєвих баків. До речі, це приклад із реального життя столичних новобудов – таким буде ЖК MONTREAL HOUSE у центрі Києва.

Що не так з цим будівництвом – з'ясовували експерти НЕРУХОМІ.

Елітна локація

Житловий комплекс будується в елітному місці – на межі Голосіївського та Печерського районів (вул. Велика Васильківська, 102у/ Антоновича, 83). Девелопер Cityconsult Development на сайті об'єкта зазначає, що той "розташований у районі з розвинутою інфраструктурою в центральній частині Києва. Поблизу є дитячі садки...". Що казати, поблизу не те слово. Багатоповерхівка зводиться "на останках" колишнього дитсадка, приміщення якого приватизували. Проте щодо законності цієї приватизації 22 березня 2019 року була відкрита кримінальна справа. Наразі триває розслідування.

Згадали на сайті Монреалю і про історичне минуле місцевості, на якій зводять 20-ти поверхівку: "цей район є історичним, він був створений у 30-40-вi роки XIX століття. Вулиця Антоновича в різний час мала назви Кузнечна, Пролетарська, Горького. Близько півтора десятка збережених на ній будинків є пам'ятками історії та архітектури". Все вірно, район дійсно історико-охоронний. Саме тому будівництво там має бути погоджено з Мінкультом та отримано відповідний дозвіл. Однак у відкритих джерелах про таке погодження і дозвіл згадки немає.

Будівництво must go on

MONTREAL HOUSE споруджується майже впритул до сусідніх будинків. Тому не дивно, що плани забудовника суперечать інтересам місцевих жителів, які виступають проти будівництва комплексу. У ЗМІ неодноразово висвітлювали їх невдоволення. Так, зокрема, через побоювання, що забудовник "захопить" сусідні прибудинкові території, адже вільного місця для благоустрою обмаль, мешканці колективно звернулися до ДАБІ, аби працівники контролюючого органу здійснили перевірку будівництва ЖК.

Отже, інспектор Департаменту ДАБІ виявив низку порушень. Зокрема, замовником ЖК MONTREAL HOUSE не було надано моніторинг обстеження сусідньої будівлі, генеральний план не погоджений зі "Спеціалізованим управлінням підземних протизсувних робіт", виконавча документація ведеться з порушеннями будівельних норм, стандартів і правил (не заповнені акти на закриття прихованих робіт), а необхідна площа для озеленення та благоустрою істотно урізана. Наприклад, за нормативами площа озеленення для цього об’єкта бізнес-класу мала б складати утричі більше. Місця для дитячих ігрових майданчиків теж недостатньо. Майданчики для господарських цілей, тобто для сміттєвих баків, взагалі відсутні. Куди люди будуть дівати сміття – то вже, так би мовити, їх проблеми.

Звичайно ж, після виявлених порушень інспектором ДАБІ було видано приписи про їх усунення генеральному підряднику – ТОВ "Вензабуд", проектувальнику – ТОВ "Архітектурна майстерня Пашенько", замовнику – ТОВ "КИЇВЦЕНТРДЕВЕЛОПМЕНТ" та приписи про зупинення підготовчих та будівельних робіт. Однак, замовника та генерального підрядника результати проведеної перевірки не влаштували та в судовому порядку вони оскаржують як її правомірність, так і видані у результаті приписи. А поки що, забезпечивши позов, суд дозволив будувати об'єкт. Тож роботи на будмайданчику наразі активно ведуться.

Паркомісць вистачить не всім

Варто акцентувати увагу на тому, що проєктом передбачено наявність підземного дворівневого паркінгу на 187 машиномісць. Однак, цей паркінг буде доступний лише мешканцям будинку. Мешканцям 328 квартир. Тобто, очевидно, що місця там всім не вистачить. До того ж в ЖК MONTREAL HOUSE, крім житлових, передбачені також і приміщення громадського призначення. Тож питання наступне: де будуть паркувати свої авто працівники та відвідувачі цих місць? Але хвилюватися не варто, забудовник "подбав" про них. Передбачив 4 місця наземної автостоянки біля ЖК. Цю кількість варто навіть написати літерами: чотири. І повторити, щоб напевно: аж чотири гостьових паркомісця для житлового комплексу бізнес-класу, де перші декілька поверхів призначатимуться для комерції.

Коротко кажучи, припаркуватися там буде вкрай складно. Виконати цю непросту місію зможуть не всі і не завжди. А зважаючи, що в цьому районі кількість жителів істотно збільшиться – у заторах, які будуть виникати на Великій Васильківській, можна буде побачити, як пори року змінюють одна одну і життя проходить повз.

І, звичайно ж, ідея побудувати дворівневий підземний паркінг була б недостатньо чудовою, якби земельна ділянка, на якій вирішили побудувати ЖК MONTREAL HOUSE, не належала до територій підтоплення ґрунтовими водами. Тому ідея чудова достатньо, бо комплекс будують якраз таки на підтоплюваній території.

За таких умов будівництво підземного паркінгу можливе лише у разі здійснення комплексу заходів із захисту території від підтоплення та гідроізоляційних робіт. Чи були вони здійснені – невідомо. Варто запитати про це у відділі продажу та переглянути відповідні документи. Але враховуючи виявлені перевіркою ДАБІ порушення щодо ведення документації і той факт, що акти прихованих робіт не заповнюються – чи варто вірити інформації, що там буде зазначена?

Якщо ви хочете інвестувати в Монреаль

Зауважимо, що за результатами аналізу документів, що є у відкритому доступі, комплекс MONTREAL HOUSE на ресурсі НЕРУХОМІ має низький рейтинг відповідного розділу – 2.8.

Інвесторам, які все ж розглядають можливість придбання нерухомості в цьому комплексі, ми підготували ряд рекомендацій, які можуть мінімізувати ризики інвестування. З ними можна ознайомитися на ресурсі НЕРУХОМI, на сторінці ЖК MONTREAL HOUSE, у вкладці Документи.

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

116

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом