ЖК КВІТЕНЬ: з гуртожитку в новобудову попри закон

5 хв

Повне знесення будівлі – це реконструкція. 15 смарт-квартир на поверсі – це комфорт-клас. Проєкт, що затверджений раніше за його розробника – цілком може бути. Так, здається, вважає замовник будівництва житлового комплексу КВІТЕНЬ у Дарницькому районі Києва.

Як це будівництво сталося і що з ним не так – з'ясовували експерти НЕРУХОМІ.

Коли реконструкція зайшла надто далеко

Почнемо з того, що надані замовнику вихідні дані на проєктування передбачали реконструкцію гуртожитку під житловий будинок. Тобто будівельні роботи мали б відбуватися зі збереженням елементів несучих конструкцій існуючої будівлі. Але знаєте цю ситуацію, коли справа захоплює тебе настільки, що стає складно зупинитися? Ось і замовник ЖК КВІТЕНЬ, мабуть, так захопився реконструкцією, що вона переросла в спорудження новобудови, адже гуртожиток знесли повністю.

Цікаво, що замовником виступив житлово-будівельний кооператив "Будівельник-14", членами якого є 32 власника кімнат у тому самому, правда, вже колишньому гуртожитку. Хто безпосередньо будує об'єкт, яка підрядна організація і на яких підставах – в офіційний джерелах інформація відсутня.

Однак відомо, що замовник планує спорудити нову 9-ти поверхівку на вул. Санаторна, 4 у Дарницькому районі, позначивши її житловим комплексом комфорт-класу, і ввести в експлуатацію у другому кварталі 2022 року. Проте з поверховістю не все однозначно: якщо в проєкті зазначено 9 поверхів, то візуалізація на сайті об'єкта демонструє будинок висотою в 12.

Окремої уваги заслуговує також декларація про початок виконання робіт, що датується ще 2014 роком. Як випливає з примірника, отриманого за запитом експертами НЕРУХОМІ, цей документ був зареєстрований з порушеннями – дані були не тільки неповними, але й недостовірними. А саме: в декларації не вказана кількість різновиду квартир та їх площі, також відсутній перелік, площі і технічні характеристики нежитлових приміщень та місць загального користування і т.д., і т.п.

Проєкт або архітектор: що з'явилося першим?

Якимось дивним та загадковим чином вийшло так, що проєкт будівництва ЖК КВІТЕНЬ був затверджений замовником раніше, ніж, власне, був призначений той, хто мав би цей проєкт розробляти. Головний архітектор Ілля Петрович Хоменко, який також призначений відповідальною особою, що здійснює авторський нагляд, офіційно постає у відомостях декларації дещо пізніше. Чи варто говорити, що Хоменко не був включений до реєстру атестованих осіб Атестаційної архітектурно-будівельної комісії, а його кваліфікаційний сертифікат, що фігурує в декларації, належить іншому фахівцю – інженеру-проєктувальнику Олександру Павловичу Палію. Тож хто справжній автор проєкту достеменно невідомо.

В додаток до всього цього, експертизу проєкт зовсім не проходив, а проєктувальник ПП "АР-Студія", директором якої є Хоменко, наразі знаходиться у стадії припинення діяльності. Тобто хто ж поставить підпис на акті готовності об'єкта до експлуатації, враховуючи обов'язковість його засвідчення авторами проєкту – питання.

Так само і інформація, вказана на паспорті об'єкта біля будмайданчика, не співпадає з зазначеною у офіційно зареєстрованій декларації. Наприклад, про вищезгаданого пана Хоменка там взагалі не йдеться, генеральним проєктувальником вказане ТОВ "Елай Архітект". Серед нових постатей в цьому будівництві на паспорті значиться також виконувач функції замовника – ТОВ "КБМ-С" і підрядник –ТОВ "Техстрой ЛТД". Співпадає з декларацією тільки технічний нагляд – Костянтин Петрович Білошицький, але і він тут вже з іншим сертифікатом.

"К" означає комфорт-клас

Нагадаємо, що ЖК КВІТЕНЬ – це комплекс комфорт-класу. Принаймні, таким його позиціонує замовник. Однак комплекс комфорт-класу, зокрема, мав би відрізнятися зручним розташуванням біля транспортних розв'язок. ЖК КВІТЕНЬ похизуватися цим не може. Наприклад, до найближчої станції метро Червоний Хутір – майже година пішки.

Водночас на сайті об'єкта повідомляється, що ЖК "відповідає європейським вимогам і має все необхідне для комфортного проживання". Далі йде перерахування зручностей: поруч знаходиться супермаркет, дитячий майданчик, дитсадки, парк Партизанської слави, ЖЕК... Основні ж окреслені переваги комплексу – закрита територія, сучасні планування та панорамні вікна. Варто зазначити, що під сучасними плануваннями маються на увазі смарт-студії площею в 23 кв.м, яких, судячи з плану, на поверсі буде 15. Тобто незважаючи на те, що будівлю гуртожитку знесли повністю, не залишивши навіть фундаменту, відчути себе його мешканцем інвестори ЖК КВІТЕНЬ все ж матимуть можливість.

Крім того, зможуть інвестори цього комплексу відчути себе і учасниками реаліті-шоу, адже смарт-студії у поєднанні з панорамними вікнами дозволять спостерігати за їх буденним життям мешканцям сусіднього будинку, що розташований майже впритул до майбутнього ЖК.

Сусіди незадоволені

З матеріалів ЗМІ відомо, що місцеві жителі незадоволені новим будівництвом, адже через таку надто щільну забудову воно загрожує надмірним навантаженням на інженерні мережі мікрорайону.

Враховуючи, що експертизи не було, обстеження поруч розташованих будинків не проводилося, а перевірки контролюючими органами жодного разу не здійснювалися – їх невдоволення небезпідставне. Як це нове будівництво вплине на поблизу розташовані будинки – невідомо. Але, як мінімум, пряме сонячне світло на дитячі майданчики якщо і потраплятиме, то в дуже обмеженій кількості.

Так, в травні 2020 року, депутат Київради відреагував на скарги місцевих жителів і подав звернення в ДАБІ з проханням перевірити законність будівництва ЖК. Подивимося, до чого це призведе. Тож, далі буде.

Якщо ви хочете інвестувати в КВІТЕНЬ

Більш детально з невідповідностями, які виявили експерти НЕРУХОМІ, можете ознайомитися на нашому ресурсі, на сторінці ЖК КВІТЕНЬ у вкладці Документи.

Oб'єкти:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

117

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом