ЖК Академ-Квартал: як адмінбудівлі перетворюють на житлові будинки

ЖК Академ-Квартал – це комплекс комфорт-класу, який зводиться на території колишньої науково-промислової зони Академмістечка у Києві, де за документами оформлено три житлових будинки, а фактично планують побудувати дев'ять.

Про це читайте в свіжому огляді на ресурсі НЕРУХОМІ.

Варто зазначити, що цільове призначення земельної ділянки не відповідає намірам забудови. Іншими словами, це місце не передбачає будівництва житлового комплексу. Генплан також не передбачає будівництва тут житлових будинків.

У грудні 2017 року ПрАТ "КДЕЗ "Вугілл "звернулося до Департаменту ДАБК Києва з повідомленням про початок будівельних робіт. Повідомлення не було скасовано або анульовано, однак воно не давало права на будівництво житлових будинків. У 2020 році замовник отримав інший дозвільний документ на реконструкцію об'єкта з класом наслідків СС3. Експерти з'ясували, що дозвіл на реконструкцію компанія отримала далеко не з першого разу. Це наслідки наочного розбіжності між тим, що насправді будує девелопер (9 житлових будинків) і тим, на що оформили дозвільну документацію з урахуванням обмеження в використання території (всього 3 житлових будинки). Наміри будівництва торгового центру також не передбачені початковим проєктом. Зазначені вище обставини, що впливають на завершення його будівництва в цілому, несуть ризики для інвестування в проєкт.

Відомо, що ДБР проводить досудове розслідування за фактом зловживань чиновниками ДАБІ та КМДА в інтересах ТОВ "СК "Інтеграл-Буд" і ПрАТ "КДЕЗ "Вугілля", які спрямовані на незаконну забудову земельних ділянок, зокрема під ЖК Академ-Квартал. У свою чергу Печерський районний суд санкціонував проведення обшуків і вилучення документів, які безпосередньо стосуються будівництва ЖК Академ-квартал. Це досудове розслідування в кримінальному провадженні потенційно несе істотні інвестиційні ризики і дає можливість втручання у господарську діяльність забудовника.

Також слід знати, що на розгляді комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування знаходиться проєкт рішення про розірвання договору оренди. До вирішення даного питання по суті залишаються ризики для інвестування, бо наслідком розірвання договору є втрата замовником права на земельну ділянку.

Ймовірно, що вищевикладені проблеми позначилися на затримці введення в експлуатацію житлового комплексу. На сайті забудовника досі розміщена інформація про здачу ЖК Академ-Квартал у 2020 році. Але навіть три будинки І черги будівництва в експлуатацію не введені. А дозволи на будівництво II-IV черг так і не отримані.

Більш докладно про ЖК Академ-Квартал можна прочитати, перейшовши за посиланням.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

70

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом