Забудова Оболоні і Подолу може зірватися: компанії Молчанової закидали позовами

Держпідприємство "Агрокомбінат Пуща-Водиця" 19 травня подало шість позовів до компаній, пов'язаних зі Stolitsa Group, про визнання недійсними інвестиційних договорів про забудову близько 300 га землі в Києві, за які організація мала отримати лише 5% від площі квартир і 0% від нежитлових корисних площ.

Про це повідомив експерт з питань містобудування Георгій Могильний у себе в Facebook.

За його словами, при цьому частина площ була майже відразу викуплена за ціною в рази менше, ніж продає Stolitsa Group на етапі котловану. Як зазначив експерт, два позови прийняті до розгляду, ще чотири – залишені без руху через грубі помилки в оформленні (неточності з адресами, не завірені документи та ін.)

Як з'ясували НЕРУХОМІ, у 2018 році було відкрито кримінальну справу, згідно з якою посадові особи агрокомбінату "Пуща-Водиця" і Міністерства аграрної політики та продовольства України, діючи за попередньою змовою і на користь афілійованих до асоціації Stolitsa Group комерційних структур ТОВ "Сітібудсервіс ", ТОВ" Олівер-Буд", ТОВ "Мартін", ТОВ "Каштанове місто", ТОВ "Конкорд-ДС Плюс", ТОВ "Датоліт", ТОВ "Проєктінвестбуд" і ТОВ "Інтерпроєкт", зловживаючи службовим становищем, шляхом укладення інвестиційних договорів, основною метою яких є забудова великими житловими комплексами. У підсумку ввели механізм поступового відчуження земель сільськогосподарського призначення та майнових прав на них, що створило передумови до повної втрати державою контролю над підприємством і доведення його до банкрутства. Частина земельних ділянок вже забудована житловими комплексами і торгово-розважальними центрами. Зведені ЖК Варшавський 2, ЖК Варшавський Плюс, ТРЦ Ретровіль.

Договір з компанією "Датоліт", який передбачає забудову Мінського масиву в Оболонському районі, викликав великий резонанс у суспільстві. Документ дає можливість використати 32 га земель в межах вулиць Кондратюка, Калнишевського, а також північної і західної частини лісу Пущі-Водиці під багатоповерхову житлову забудову.

Тим часом, НЕРУХОМІ, повідомляли, що Фонд держмайна, якому у 2019 році перейшло управління агрокомбінатом, попросив мера Києва Віталія Кличка відкласти рішення із твердженням ДПТ до прийняття судових рішень.

Зазначимо, що з 18 лютого посаду генерального директора агрокомбінату займає Юрій Іонанов, який є шкільним другом мера Києва, а також колишнім керівником благодійної організації Klitschko Foundation (Фонд Кличко) і ТОВ "Північна інвестиційна група" (кінцевий бенефіціар – Володимир Кличко).

Керівником ТОВ "Датоліт" значиться Наталія Угрин, бенефіціаром – Владислава Молчанова, вона ж власниця компанії Stolitsa Group.

У свою чергу, коментуючи ситуацію з афілійованими компаніями, в Stolitsa Group заявили, що ці фірми "діяли і діють виключно в рамках існуючих інвестиційних договорів, укладених в рамках правового поля без порушень норм законодавства України".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

119

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом