Забудова на місці "Полярного" у Києві відкладається: що буде з ТЦ

Забудовник передумав поки що зносити торговий центр "Полярний", за збереження якого активно борються жителі Мінського масиву, і будувати на його місці п'ять житлових висоток.

Про це розповів юрист Олександр Кучерявий на своїй сторінці у Facebook.

Зараз мешканці Оболонського району не спостерігають жодної будівельної активності на Полярній. Кучерявий також стверджує, що забудовник, який є власником ТЦ, поки що відмовився від ідеї масштабного будівництва. Зокрема, в інтернеті знайшли оголошення про здачу в оренду приміщень торговельного центру: 3 тисячі квадратних метрів під складські приміщення терміном на два роки та ціною 450 тисяч грн на два місяці.

"Тут є ознаки порушень, оскільки власник будівлі змінив її функціональне призначення і мав повідомити про це орендодавця Київради", – наголосив юрист.

Він також нагадав, що 13 жовтня 2022 року закінчується термін оренди між приватним підприємством "Харон Вестоїл" та Київрадою за укладеним у 2012 році договором. А це означає, що Департамент земельних ресурсів має до 13 жовтня підготувати проєкт рішення Київради про розірвання договору оренди або його поновленню. Кучерявий наголосив, що підстав для поновлення договору оренди сьогодні немає, оскільки сам договір порушувався з боку забудовника.

Сьогодні забудовник знову обгородив парковку біля торгового центру саморобним парканом та зробив її платною. Юрист не виключає, що має бути склад злочину, оскільки орендар передав частину ділянки без згоди Київради третім особам.

Раніше до КМДА було відправлено петицію, спрямовану проти масштабної забудови Мінського мікрорайону, її підтримав мер Києва Віталій Кличко, проте документ досі не розглянула комісія КМДА з питань резонансних будівництв.

Згідно з даними порталу YouControl, компанія "Харон Вестоіл" входить до складу будівельного гіганта "Інтергал-Буд", який побудував поряд ЖК Яскравий.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, будівництво нових будинків замість ТЦ "Полярний" – це п'ята черга проєкту ЖК Яскравий від Інтергал-Буд (ЖК Калнишевського 2). Перші три черги були введені в експлуатацію до 2019 року і лише у серпні 2021 року забудовнику видали дозвіл на 4 та 5 черги, які будуть реалізовані як окремий комплекс. Для майбутнього будівництва п'яти 25-поверхівок залишається лише близько 3 га земельної ділянки. Таким чином площа забудови становитиме 53,3%, що майже вдвічі перевищить усі допустимі будівельні норми.

Попри протести місцевих жителів, забудовник до війни таки приступив зсередини до розбору торговельного центру, не торкнувшись лише його невеликої частини, де знаходиться супермаркет "Сільпо".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

191

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом