Забудовник непокори не прощає: ошуканий інвестор ЖК Кришталеві джерела розповів, як його позбавили житла та грошей

Ошуканий інвестор ЖК Кришталеві джерела Ярослав Осадчий розповів, як його позбавили квартири і вкладених грошей, аби провчити за відстоювання своїх прав та пошук компромісів з обслуговуючою компанією, нав’язаною забудовником.

Про це йдеться у відео на онлайн-сервісі юридичної перевірки нерухомості Monitor.Estate.

Навесні 2014 року Ярослав вирішив придбати квартиру в ЖК Кришталеві джерела у Голосіївському р-н. Сподобалось гарне місце розташування поблизу паркової зони, перша черга була вже добудована, документи, в принципі, в порядку. Єдине, що насторожувало – договір переуступки. Адже, по факту, такий договір укладався не з забудовником, а з Фондом фінансування будівництва (ФФБ). Тобто квартира купувалась у фізичної особи, яка раніше вже вклалася у це будівництво. Однак у відділі продажів інвестору повідомили, що договір змінити не можна.

Так, Ярослав протягом місяця сплатив всю суму і став чекати, коли добудують його житло. Проте, коли будинок добудували й настав час підписувати акти прийому-передачі квартири – можливість це зробити так і не настала.

Восени 2015 року Осадчий дізнався, що сусіди з іншої черги почали підписувати спершу договори з обслуговуючою компанією, а тільки потім – акт прийому-передачі. Саме така послідовність дещо здивувала. Виявилося, що це вимога забудовника. Але у договорі з ФФБ подібне не передбачалося.

Після вивчення договору з обслуговуючою компанією, Ярослав був обурений. Адже та брала на себе занадто багато повноважень, причому незаконних: встановлювала свої правила, могла змінювати тарифи та терміни. Зокрема, передбачалося знімання обслуговуючою компанією плати за паркування на прибудинковій території (яка за законом є спільною власністю співвласників квартир у будинку).

Тоді Ярослав вирішив діяти. Взявши ініціативу у свої руки, він написав заяву до компанії з проханням обговорити умови договору та дійти компромісу. Звернення підписали й інші невдоволені таким станом речей інвестори.

Через декілька місяців Ярослав отримав поштою два рекомендованих листа, всередині яких – пусті білі аркуші. Такою була відповідь ФФБ. На цих порожніх аркушах мало бути написано, що інвестор повинен підписати акт прийому-передачі квартири впродовж визначеного терміну, а якщо він цього не зробить, то через певну кількість діб Фонд має право відкріпити житло. Тобто, таким чином, Фонд начебто оповістив інвестора, а начебто і ні.

Зрозумівши, що почались якісь махінації, Ярослав надіслав у Фонд зустрічний лист про те, що інформацію у повідомленні він не отримав, попросив її все ж таки надати, й виказав бажання підписати акт прийому-передачі. Однак відповідь так і не надійшла.

З часом Ярослав дізнався, що Фонд відкріпив його від квартири і продав її комусь іншому. Річ у тім, що після введення в експлуатацію забудовник зробив паузу у 3 місяці. А згідно закону, забудовник не зобов’язаний надавати акти прийому-передачі в такий період. Тобто у інвестора є обов’язок підписати акт впродовж 30 днів після введення об’єкта в експлуатацію (як це передбачено в договорі), а у забудовника немає обв’язка під час паузи в 3 місяці його надавати. Таким чином, інвестор не мав можливості підписати документи, а отже, залишився без житла.

Проте згідно договору ФФБ існує положення, що якщо інвестор відкріпляється від квартири, йому впродовж 180 днів зобов’язаються повернути вкладені кошти. Але, як виявилося, і тут є свої нюанси.

Схема з переуступкою дозволяє Фонду повернути інвестору втричі менше коштів, так як первісний інвестор сплачував значно меншу суму за кв.м, ніж кінцевий.

Наразі судова справа з повернення коштів триває. Зі сплачених близько 56 тисяч доларів, ФФБ має повернути інвестору лише 12 тисяч. Однак навіть ці гроші Ярослав досі не отримав. Більш того, забудовник KSM-GROUP подав на нього зустрічний позов за компенсацію завданих збитків.

На думку Ярослава, метою людей, які стоять за будівництвом ЖК Кришталеві джерела, було влаштувати показне покарання, щоб у інших не виникало бажання "відкривати рота", заявляти про свої права і шукати якісь там компроміси.

Детальніше – у відео.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

87

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом