Впритул та впритиск: як будують апарт-комплекс КАЛІПСО на одеському узбережжі

Одесити вже не один рік невпинно борються з забудовниками, які намагаються звести на прибережних схилах свої новобудови, нехтуючи нормами закону та здорового глузду. Черговий об'єкт, апарт-комплекс КАЛІПСО, споруджують на 13 станції Великого Фонтану. Будувати його мають намір в "кращих" традиціях – на зсувонебезпечному схилі, впритул до Траси Здоров'я та впритиск до інших подібних комплексів.

Що не так із цим будівництвом – з'ясовували експерти НЕРУХОМІ.

Девелопер говорить

На сайті будівельної компанії Гефест про місце розташування апарт-комплексу КАЛІПСО повідомляється, що "13-а станція славиться своїми рекреаційними властивостями, зокрема, і через близькість розташування до морського узбережжя, відсутність шуму та забрудненості". Тут хочеться зазначити, що територія цими властивостями не просто славиться, а за Генпланом належить до ландшафтно-рекреаційної. Тобто там можна розміщувати тільки адміністративні будівлі і допоміжні споруди для інфраструктури відпочинку та туризму.

Комплекс КАЛІПСО на адмінбудівлю не схожий. Не схожий він і на допоміжне спорудження. А ось на що він дійсно схожий, так це на багатоповерхівку, з уже доступними для придбання апартаментами.

Хто посмів

Земельну ділянку, на якій зводять КАЛІПСО, придбало у Одеської міськради на аукціоні приватне підприємство "Каліпсо-2007". Воно й виступило замовником будівництва. Грубо кажучи, умови угоди були такі: будувати можна тільки рекреаційно-оздоровчий комплекс не вище 3-4 поверхів. Але, забудовник, мабуть, сприйняв ці умови, прописані в договорі про купівлю-продаж землі, як пораду. Зараз там збираються звести 9-поверхову будівлю, в якій розміщуватимуться близько 160 апартаментів та з десяток офісів. Передбачено там і підземний паркінг.

Варто зазначити, що підземні паркінги в цій місцевості "риють" відчайдушно та самовіддано забудовники і сусідніх комплексів, котловани яких вже затоплювало в процесі будівництва. Зокрема, така доля спіткала ЖК GRAF у моря.

Схил на провокації будівельних авантюристів реагує поки неохоче, скільки ще витримає – невідомо. Попередженням про кінець його терпіння може слугувати яма, що утворилася при закладці фундаменту КАЛІПСО, в місці, що безпосередньо примикає до стіни поруч розташованого ЖК МАGНІТ.

Очевидно, що досягнувши точки кипіння, схил повністю обвалиться, чого, з такими темпами, довго чекати не доведеться. І "цілющий морський бриз", який девелопер зазначив як перевагу комплексу, навряд чи зможе відновити руїни. Як і тих, хто під ними опиниться.

Назвемо це перевагами

На своєму сайті Гефест окреслив "плюси" комплексу. Серед них: перша лінія біля моря, вже згаданий вище цілющий морський бриз, зелена зона, мала поверховість... Гумор девелопера тут дуже тонкий, можна сказати, ледь вловимий. Адже, власне, всі ці переваги з легкістю можуть розбитися не тільки об зсувний схил, на який намагаються "посадити" КАЛІПСО, а й об ряд обмежень, встановлених українським законодавством.

Справа в тому, що комплекс будують не просто поблизу моря, а в пляжній, водоохоронній зоні. Тому до будівлі, згідно закону, має бути не менше 100 метрів від урізу води. Чи дотримано цю відстань?

Мала поверховість КАЛІПСО теж викликає подив. Чи не перекриє така мала 9-ти поверховість вид на акваторію Чорного моря з верхнього плато, і чи не позбавить можливості одеситів та гостей міста насолоджуватися морськими пейзажами?

Що стосується зеленої зони, то навіть якщо забудовник і усіє луг біля КАЛІПСО фіалками та селерою, чи зможе це компенсувати збиток, нанесений екології цим будівництвом?

Відповіді на ці та інші питання стануть відомі після експертиз, призначених Одеським окружним адмінсудом.

Кримінальна справа

З 2018 року і до сьогодні навколо будівництва КАЛІПСО ведуться судові розгляди. Відкрито кримінальну справу. Законність видачі забудовнику містобудівних умов та обмежень (МУО) поставлено під сумнів. Так, в ході досудового розслідування було виявлено, що ТОВ "ГЕФЕСТ" (який на цьому об'єкті і проєктувальник, і підрядник) та ПП "Каліпсо-2007" (замовник) внесли недостовірні відомості до офіційних документів, які подали для отримання вихідних даних на проєктування.

В результаті судом було призначено проведення експертиз, а будівництво зупинено. Однак, забудовник оскаржив рішення суду про зупинку будівництва. 29 липня 2020 року суд зняв обмеження та дозволив продовжити спорудження КАЛІПСО.

Інвесторам варто взяти до уваги, що якщо за результатами експертиз буде встановлено, що при видачі містобудівних умов закон був порушений, то документ скасують, що може призвести до повного припинення будівництва комплексу. А враховуючи, що земля, на якій його зводять, використовується не за цільовим призначенням – це також може бути законною підставою для анулювання дозволу.

Експертизу в студію!

З деякою експертизою щодо КАЛІПСО можна ознайомитись вже зараз. А саме – експертизою проєкту від 27 червня 2019 року. Її провело ТОВ "Глобал Промпостач". Прикладом вкрай "відповідального" підходу до справи можуть бути такі дані, зазначені в експертному звіті: загальна площа приміщень всіх поверхів (яких 9, нагадаємо) – 15 тис. кв. м, в той же час площа поверху будинку – 17 тис. кв. м.

Як таке може бути? Що стосується будівництва в Україні, то, як бачимо, бути і не таке може. В даному випадку експертна організація ТОВ "Глобал Промпостач" цей факт засвідчила особисто. На документі свої підписи та печатки поставило 5 осіб-спеціалістів.

Якщо ви хочете інвестувати в КАЛІПСО

Зазначимо, що за результатами аналізу документів, які є у відкритому доступі, комплекс КАЛІПСО на ресурсі НЕРУХОМІ має низький рейтинг відповідного розділу – 2.5.

Більш детально з невідповідностями, які виявили експерти НЕРУХОМІ, можете ознайомитися на сторінці апарт-комплексу КАЛІПСО, у вкладці Документи. Там же для інвесторів, які все ж розглядають можливість придбання нерухомості в цьому комплексі, є рекомендації, які можуть мінімізувати ризики.

Забудовники:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

122

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом