Верховний Суд дозволив ввести скандальний "Будинок Білозір" в експлуатацію

Верховний Суд залишив у силі рішення Окружного адмінсуду Києва щодо скандального ЖК Зелений замок на вулиці Мирній, 2/1, дозволивши таким чином ввести його в експлуатацію.

Відповідне рішення суд прийняв 30 серпня.

Ще торік 25 березня Департамент земельних ресурсів склав акт обстеження ділянки на вулиці Мирній, де зводиться ЖК Зелений замок і встановив, що 11-поверховий будинок був побудований без необхідних документів. Варто зазначити, що цільове призначення землі – для садибної забудови – тут не можна будувати вище чотирьох поверхів.

Забудовник комплексу звернувся до суду з позовом, вимагаючи скасувати наказ департаменту, який, до слова, 18 червня 2020 року ОАСК повністю задовольнив і відновив повідомлення про початок виконання будівельних робіт, а також декларацію про готовність об'єкта до експлуатації у держреєстрі. Втім, 8 жовтня апеляційний суд це рішення скасував і в задоволенні позовних вимог кооперативу відмовив.

Верховний Суд, розглянувши матеріали справи, прийшов до висновку, що наказ ДАБК №71 від 31.03.2020 не можна вважати правомірним, а тому задовольнив позов кооперативу "Зелений замок". Підставою такого рішення стало те, що Департамент архбудконтролю видав наказ, спираючись на інформацію від іншого органу влади (Департаменту земельних ресурсів), що за своєю суттю не є формою держархконтролю. Тобто, наказ про скасування декларацій про початок будівництва і готовності об'єкта Департамент архбудконтролю мав приймати на підставі тільки своєю перевірки.

Як повідомляють "Наші Гроші", представники ДАБК після цього рішення має право провести перевірку з дотриманням всіх процедур і скасувати декларації по вул. Мирній, 2/1 знову.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, слідчі Шевченківського управління київської поліції "розвалили" кримінальне провадження за фактом шахрайства, самоуправства та службового підроблення під час будівництва ЖК Зелений замок. В результаті Шевченківський районний суд не продовжив термінів попереднього розслідування в кримінальному провадженні.

Велося розслідування щодо забудови ділянки площею 0,08 га на вулиці Мирній, 2/1, яка належить екснардепу Оксані Білозір. У жовтні 2016 року Білозір передала свою ділянку під забудову Івану Владу з села Біла Церква Закарпатської області. Після цього ОК ЖБК "Зелений замок", співвласником і керівником якого є Влад, став замовником будівництва 11-поверхового житлового будинку.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

199

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом