У Пущі-Водиці знову підпалили пам'ятку архітектури, що заважає забудовнику

У Пущі-Водиці у середу, 29 березня, згоріла двоповерхова історична будівля – Дача на Юнкерова. Будинок є взірцем дерев'яної дачної забудови початку ХХ століття. За наказом Мінкульту від 15 жовтня 2014 року дачу поставили на облік пам'яток архітектури.

Варто зазначити, що по сусідству з історичним будинком забудовник ZIM Group зводить чотириповерховий на 173 квартири ЖК Hvoya. Слід зазначити, що законність будівництва цього комплексу дуже сумнівна, оскільки ведеться на земельній ділянці з цільовим призначенням – для індивідуальних будинків (за фактом котеджів). Раніше "Наші гроші" пов'язували вказаного девелопера з оточенням екснардепа Дмитра Андрієвського.

Дача на Юнкерова знаходиться у приватній власності, за наявними даними, у ТОВ "Парк-Пуща". За даними порталу YouControl, бенефіціаром компанії є президент Федерації літакового спорту та колишній депутат облради від "Нашої України" Володимир Присяжнюк.

Варто наголосити, що пам'ятник архітектури вже не раз намагалися знищити. Місцеві жителі, які протестують проти забудови цієї території, побоюються, що дача заважає забудовнику.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, раніше прокуратура Києва зверталася до суду, вимагаючи від власника пам'ятника архітектури "Дачі на Юнкерова" привести об'єкт культурної спадщини у належний вигляд. У прокуратурі наголосили, що власник будівлі – комерційна структура – не виконує своїх обов'язків, будівля перебуває у занедбаному стані, в результаті вона почала розвалюватися, а вся прибудинкова територія виявилася завалена сміттям. Фірма ще у 2014 році підписала охоронний договір, згідно з яким зобов'язалася провести реставраційні роботи та пристосувати приміщення під сучасні потреби.

Садиба була збудована на початку XX століття. Її спроэктував архітектор Едуард Фердінанд Брадтман. На думку експертів – будинок є взірцем дерев'яної дачної забудови. Наявність кімнат та санвузлів наштовхує на думку, що тут хотіли розмістити пансіонат.

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

172

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом