Експерти НЕРУХОМІ повертають тижневі огляди ДІАМ

3 хв

Понад рік дані Реєстру будівельної діяльності були закриті від громадськості. 12 квітня 2023 року  головним інфоприводом на будівельному ринку стала новина про відкритість даних на порталі ЄДЕССБ – відомості про дозвільні документи стали  доступними усім користувачам порталу. А отже портал НЕРУХОМІ поновлює постійну рубрику огляду документів, що були видані ДІАМ за минулий тиждень. 

Звичайно, під питанням залишаються дозвільні документи, які були видані  протягом року з дня запровадження воєнного стану. З часом команда НЕРУХОМІ опублікує вибірки документів за весь час відсутності доступу і відповість на запитання, хто отримав право виконувати будівельні роботи та які ЖК були  введені в експлуатацію.

Команда НЕРУХОМІ протестувала реєстр та виявила зміни, що відбулися за майже рік відсутності публічного доступу до даних у будівництві. Нарешті відкритими стали додатки до експертних звітів щодо розгляду проєктної документації на будівництво.  

Проте, на жаль, ані в дозволах, ані в сертифікатах не доступні техніко-економічні показники будівельних об’єктів з інформацією про поверховість, загальну площу,  кількість квартир та машиномісць в об'єкті. Якщо ж в додатку до експертного звіту не вказані ТЕП, то встановити з якими показниками будується ЖК також не вдасться. Стосовно ж сертифікатів, то тут відсутній реєстраційний номер технічної інвентаризації, необхідний також для встановлення показників об'єкта. 

Та в будь-якому разі відкриті дані Реєстру будівельної діяльності – це повернення до прозорого будівельного ринку. 

А наразі портал НЕРУХОМІ публікує огляд виданих документів Державної інспекції архітектури та містобудування щодо житлових комплексів за минулий тиждень  з 10 по 14 квітня 2023. 

Дозвіл надано

Продовження будівництва. ЖК Living Park "Нова Будова-2" від Нова Будова по вул.Матросова в с.Мукша Китайгородська Кам'янець-Подільського району Хмельницької області 

Прийнято в експлуатацію

Київська область

ЖК Софіївські Липки від  PRO-GROUP DEVELOPMENT  по вул. Свободи, 1с в селі Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області. В експлуатацію принято житловий будинок № 2. 

ЖК Сади Вишневі від Будінвестконтакт вул. Машинобудівників в м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області. В експлуатацію принято 5 чергу будівництва. Відповідно до проєктної документації 5 черга будівництва – житловий будинок № 20б та ТП № 2.

ЖК Соборний  вул. Соборна, 64 в м. Фастів Київської області.

Львівська область

ЖК вул. Корольова, 18а   від ОК "ЖБК "ВІРА" у м.Червоноград Львівської області.  Дозвіл на будівництво вказаного ЖК був одним з перших документів, що було видано новоствореною ДІАМ. Документ надавався на спорудження 10-поверхового будинку на 126 квартир. 

Відмова у прийнятті в експлуатацію

ЖК Great від РІЕЛ пров. Заводський, 1, 1/2, 2, вул. Причальна, 1/5, 5 у Дарницькому районі м. Києва. Відмова у прийнятті до експлуатації надана на житловий будинок №4. 
Підстави у відмові:

  • виявлено недостовірність відомостей у поданих документах: відповідно до даних Генерального плану площа забудови житлового будинку №4 - 2787,92 м2, відповідно до проєктних рішень акту готовності - 2951.76 м2;
  • не внесено відповідні зміни до експертного висновку: відповідно до експертизи житловий будинок №4 та підземний паркінг віднесені до  1 п.к. ІІІ черги (всього передбачено два пускові комплекси у ІІІ чергу). Водночас відповідно до розділу "Загальні положення",  черга № ІІІ передбачає 3 п.к., до складу пускового комплексу №1 віднесено лише будинок №4. У зв'язку з виділенням окремого пускового комплексу для введення в експлуатацію (коригування проєкту) необхідно зробити внесення змін до дозвільного документа. 

ЖК Львівська площа від РІЕЛ на вул. Кудрявській, 24а у Шевченківському районі Києва.
Підстави для відмови:

  • відсутні поручні на внутрішніх сходах відповідно до ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд";
  • виявлено невідповідність редакцій проєктної документації в поданих документах. А саме: в документі, що дає право на виконання будівельних робіт зазначена редакція № 1 проєктної документації. Водночас в поданих документах до заяви про видачу сертифіката та акті готовності надано проєктну документацію редакції № 2;
  • проєктна документація не містить відомостей щодо експертного висновку, не внесено відповідні зміни до дозвільного документа.

Житомирська область

ЖК Мрія на Покровській від CBP на вул. Рихліка Євгена 15/6.  у с. Оліївка Житомирської області (І черга). 

Підстави для відмови:  

  • не в повному обсязі виконані роботи з облаштування прибудинкової території, при цьому в п. 9 Акту готовності дані роботи не перенесено;
  • під час огляду на об'єкті була відсутня виконавча документація в повному обсязі, зокрема був відсутній акт прийняття систем вентиляції.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

181

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом