Поліція взялася за розслідування елітних самобудів у центрі Києва

У Києві правоохоронці взялися за розслідування порушень під час будівництва ЖК Struetinsky Residence та клубного будинку М29, розташованих у Печерському районі столиці. Про це повідомили у Нацполіції, передає "Київвлада".

Поліція встановила, що будівлі житлового комплексу та клубного будинку зводить один забудовник із порушенням законодавства, без необхідних дозвільних документів та всупереч позиції контролюючих органів. Слідчі вважають, що організував це будівництво власник девелоперської компанії "Київбуддевелопмент", під брендом якої будуються і ЖК Struetinsky Residence та КБ М29.

Правоохоронці з'ясували, що забудовник, зокрема, має поінформувати органи охорони культурної спадщини щодо будівництва житла на цій території. Це було необхідно тому, що, згідно з Генеральним планом Києва та наказом Міністерства культури та інформаційної політики України, земельні ділянки у пров. Мічуріна, 29 та вул. Болсунівський, 8 розташовані у Центральному історичному ареалі міста, в охоронній зоні пам'ятки садово-паркової архітектури, унікальних зелених масивів місцевого значення Національного ботанічного саду НАН України ім. М. Гришка.

Як стало відомо слідчим, Мінкульт не погоджував проєктну документацію та не надавав відповідних дозволів на проведення робіт за вказаними адресами. При цьому 16 серпня та 6 вересня 2021 року зазначене міністерство направило замовникам будівництва цих будинків приписи про припинення проведення земляних та будь-яких інших будівельних робіт. Але, всупереч зазначеним "мораторіям", роботи все ж таки тривали.

Крім того, у Департаменті земельних ресурсів КМДА повідомили правоохоронцям, що Київрада не ухвалювала рішення про зміну цільового призначення вищевказаних земельних ділянок, також не видавалися і містобуди. Водночас, за зазначеною у судових ухвалах інформацією, ділянки під цими об'єктами не призначені для будівництва багатоквартирних будинків. Також і Мінкульт не погоджував проєктну документацію та не надавав відповідних дозволів на проведення робіт за вказаними адресами.

Крім того, до бюджету Києва не сплачувалися пайові внески, а легалізувати ці будівництва їхні бенефіціари, схоже, вирішили на підставі свідомо підроблених документів.

За інформацією Нацполіції, власник девелоперських компаній KBD та UBH, відомий бізнесмен Євген Леськів, здійснює реалізацію цих проектів без необхідних дозвільних документів та всупереч позиції контролюючих органів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, в Оболонському районі Києва на вулиці Прирічній, 13а на місці невеликої нежитлової двоповерхової будівлі збираються збудувати величезний багатофункціональний елітний комплекс Iris Tower. Це будівництво викликало велике обурення серед оболонців. За ним, до речі, також стоїть Євген Леськів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

3.5т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом