ILLINSKY HOUSE на Подолі: таємниці новобудови

Будівництву ILLINSKY HOUSE на Подолі, здається, ніхто не в силах перешкодити: ні інспектори ДАБІ, які виявили масу порушень, ні місцеві жителі, чиї будинки "тріщать по швах". Суд раз за разом стає на бік забудовника і не дозволяє зупинити будівельні роботи. Можливо, вся справа у впливовому замовнику комплексу? Адже як інакше пояснити таку прихильність Феміди – незрозуміло. Спорудження новобудови в історичній місцевості біля Іллінської церкви неоднозначне настільки, що навіть складно передбачити, чим закінчиться відкрита кримінальна справа про підроблені документи.

Що не так із цим будівництвом – з'ясовували експерти НЕРУХОМІ.

Земля короля

Перш за все, слід почати з роз'яснення того, коли і кому перейшла з комунальної власності в приватну земля, де будують зараз ILLINSKY HOUSE.

Так, Київрада з доброї волі Олександра Омельченка продала ділянку на вул. Набережно-Хрещатицька, 21 дочірньому підприємству з 100% іноземною інвестицією "Союзконтракт інвестмент" в 2004 році. За повідомленнями ЗМІ, це підприємство входило в київську девелоперську компанію First Ukrainian Development (FUD), зареєстровану на кіпрському офшорі. Власником FUD називали російського кримінального авторитета, олігарха Михайла Чорного, відомого в певних колах як "Міша-Криша".

У 2007 році компанію FUD купив австрійський холдинг Petrochemical Gmbh (підконтрольний російським підприємцям-мільярдерам Якову Голдовському та Дмитру Буряку) і перейменував її в DeVision. Тоді експерти називали цю угоду найбільшою на українському ринку нерухомості, оцінюючи її в більш ніж мільярд доларів. Лише у 2014 році в ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що Михайло Чорной придбав "початковий пакет" акцій Petrochemical Gmbh ще в 2003 році. Тобто, фактично, на момент продажу FUD, він мав в австрійському холдингу частку. Чи є вона у нього наразі – невідомо. Відомо тільки те, що зараз власником DeVision та "дочки" з 100% іноземною інвестицією "Союзконтракт інвестмент" є мільярдер Дмитро Буряк, якого завдяки досить успішній бізнес-діяльності в сфері поширення БАДів через мережевий маркетинг називають "королем біодобавок".

Спроби забудувати ділянку на вул. Набережно-Хрещатицька, 21 виникали неодноразово. Так, в 2006 році на цій землі планували спорудити готель до Євро-2012. Однак будівництво так і не почалося. У 2017 році, правда з урахуванням також території на вул. Іллінській, 16 та Волоській, 4, планували звести вже не тільки готельно-офісний, а й житловий комплекс з підземним паркінгом. Згідно з проєктом, висота будівель сягала 38 метрів, а загальна площа забудови становила 33 тис. кв. м. Проте задумане і цього разу не втілилося в життя. Зокрема через Мінкульт, який був проти.

В 2018 році будівництво лише на ділянці на вул. Набережно-Хрещатицькій, 21 врешті-реш розпочалося. Об'єкт отримав назву ILLINSKY HOUSE.

Замовниками спочатку виступали "Союзконтракт інвестмент" та ТОВ "Житловий комплекс Іллінський" зі статутним капіталом в 900 гривень, яке не мало ніяких прав на землю.

Але все ж в 2019 році ТОВ "Житловий комплекс Іллінський" замінило ТОВ "Альянс Новобуд", яке шляхом відчуження у "Союзконтракт інвестмент" 1/20 ділянки також стало замовником будівництва.

ЖК під прикриттям

Здавалося б, цільове призначення ділянки, де будують ILLINSKY HOUSE – "для будівництва інших будівель громадської забудови", яка була продана для спорудження готельно-офісного комплексу, мало б стати перешкодою спорудження ЖК. Але, як відомо, все можливо, якщо знати лазівки.

Так, замовники вирішили обійти перешкоду невідповідного для житлового будівництва цільового призначення шляхом отримання дозволу не на житловий, а на багатофункціональний комплекс. Варто відзначити, подібна схема не нова і досить популярна серед будівельних авантюристів в Україні.

Але на цьому махінації з цим будівництвом не закінчуються, а лише поглиблюються.

Підроблені документи

Вимоги українського законодавства в сфері містобудування створювали замовникам ILLINSKY HOUSE численні перепони. Так, крім цільового призначення була ще одна, більш серйозна проблема. Щоб побудувати ЖК з дворівневим підземним паркінгом на території Центрального історичного ареалу, державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ" та пам'ятки архітектури місцевого значення "Культурний шар Подолу" – потрібно проводити дослідження, проходити узгодження з різними структурами, зібрати купу дозволів, витратити на це багато часу та грошей. Але забудовники ILLINSKY HOUSE цим перейматися не стали і знайшли легший спосіб – просто підробили довідку-дозвіл Інституту археології НАНУ. Потім на її підставі отримали дозвіл на проведення земляних робіт на охоронюваній археологічній території від Міністерства культури України. Про це, зокрема, свідчить відповідь Іституту археології на наш запит.

Відзначилися всі

Виявилося також, що Департамент архітектури КМДА надав вихідні дані для проектування комплексу з порушенням законодавства.

Згідно Генплану Києва, висота будівель в межах Центрального історичного ареалу не повинна перевищувати 27 метрів. Однак в виданих забудовнику містобудівних умовах та обмеженнях (МУО) гранична допустима висота – 31,9 м.

Крім того, земельна ділянка потрапляє в зону планувальних обмежень: вона знаходиться на підтоплюються території та входить в санітарно-захисну зону, в якій заборонено будівництво житлових об'єктів. Але в МУО не вказано жодних заборон на цей рахунок. Про наявність певних обмежень для забудови ділянки немає ні слова.

Не дивно, що з таким переліком порушень містобудівні умови та обмеження, надані Департаментом КМДА за невідомі заслуги замовнику, були зупинені рішенням Держархбудінспекції від 11 листопада 2019 року.

На момент зупинки дії, повноваження органів ДАБК дозволяли надалі скасувати цей документ та анулювати дозвіл на будівництво. Але тут на сторону забудовника став суд. Суддя Павло Григорович (який, до речі, був фігурантом кримінального провадження у справі з винесенням судом завідомо неправосудного рішення за позовом Романа Насірова до Державної фіскальної службі України) заборонив органу архітектурно-будівельного контролю скасовувати містобудівні умови та дозвіл. Аргументація суду була залізобетонна: щоб уникнути збитків через простій виконання будівельних робіт та невиконання зобов'язань перед інвесторами і генпідрядниками.

Можливо суддю вразило понесення замовником "багатомільйонних витрат (підтверджується зазначеними вище платіжними дорученнями)", про що і йдеться в постанові Окружного адміністративного суду м.Києва.

У будь-якому випадку, багатомільйонні витрати вразили і апеляційну інстанцію, оскільки оскарження ДАБІ постанови не мало результату.

Зловжили владою

З вересня 2019 року все ще відкрито кримінальне провадження щодо чиновників Департаменту містобудування КМДА та інших державних органів, що сприяли замовнику у забудові земельної ділянки. Держслужбовців звинувачують в тому, що вони безпідставно, з порушенням всіх можливих норм Земельного кодексу та положень Генерального плану Києва надають забудовникам можливість проектувати та вести будівництво на землі, яка для цього не передбачена.

Крім того, в травні 2020 року громадська організація "Громадський контроль і порядок" звернулася до суду з позовом до всієї братії причетних до цього будівництва і зажадала скасувати дозвіл на спорудження комплексу. Рішення у цій справі ще не винесено.

З забудовником судилися і місцеві жителі. Вони вимагали страхування забудовником цивільної відповідальності на випадок руйнування або пошкодження прилеглих будинків. Так, судовий розгляд тривав з 2008 по 2019 рік. В результаті Подільський суд (через 11 років) відповів, що жителі повинні захищати свої інтереси у даній справі не в цивільному судочинстві, а в адміністративному.

Бонус – естетика траси

Поки місцеві жителі, чиї будинки розташовані поряд з будівництвом, знаходяться в постійній напрузі і неспокої як би стіни їх житла не обвалилися, продаж квартир в ILLINSKY HOUSE йде повним ходом. Заманюючи інвесторів, девелопер Cityconsult Development на сайті комплексу каже, зокрема, що "вид на схили Дніпра з вікон квартири буде радувати своєю естетикою кожен день". За спостереженнями НЕРУХОМІ, види на Дніпро – один з улюблених аргументів столичних забудовників, яким вони оперують в будь-який незрозумілій ситуації.

Так і тут. Справа в тому, що ділянка, де хочуть розмістити комплекс, розташований в безпосередній близькості від жвавої магістралі з естакадою. З огляду на, що висотність двох будинків цього житлового комплексу повинна становити від 5 до 8 поверхів – мешканці зможуть насолоджуватися хіба що естетикою траси й трафіку. Підкреслимо, що такий "новий рівень комфорту" пропонують інвесторам комплексу бізнес-класу.

Якщо ви хочете інвестувати в ILLINSKY HOUSE

Відзначимо, що комплекс на ресурсі НЕРУХОМІ має низький рейтинг – 2.9.

Більш детально з невідповідностями, які виявили експерти НЕРУХОМІ, можете ознайомитися на сторінці ILLINSKY HOUSE, у вкладці Документи.

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

89

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом