Невдала будівельна реформа: архітектори провели всеукраїнський протест

У вівторок 16 листопада відбулася всеукраїнська акція протесту архітекторів "За справжню містобудівну реформу". Мітингувальники вимагали не допустити ухвалення законопроєкту №5655, який "знищує архітекторів як професію".

Як повідомляє видання "Букви", у Києві акція протесту пройшла біля Офісу президента, тут зібралося кілька десятків людей. На їхню думку, законопроєкт про реформування містобудівної галузі має істотні корупційні ризики та загрожує процесу децентралізації, на який взяла курс українська влада.

Зазначається, що під час мітингу сталася невелика штовханина із представниками правоохоронних органів, коли архітектори спробували підійти з плакатами ближче до будівлі Офісу президента. Заступниця голови в Архітектурній Палаті НСАУ Ганни Кірій зауважила, що така акція – перша свого роду за всю історію України.

У Дніпрі акцію підтримали близько півсотні людей, яка розпочалася у Будинку архітектора, передає Gorod.dp.ua.

За словами мітингувальників, даний законопроєкт – це неповажне ставлення до їхньої професії, він порушує принципи відносин між архітектором і замовником проєкту, що складалися десятиліттями, і загрожує поняттю авторського права. Крім того, зазначається, що законопроєкт пропонує повернути із радянської практики поняття типових проєктів. Це дасть можливість замовникам штампувати схожі будинки у будь-якій кількості без будь-яких погоджень та контролю з боку архітекторів.

За підсумком було складено звернення, яке вручили головному архітектору Дніпра Дмитру Воліку із проханням ініціювати обговорення цієї проблеми у Дніпровській міськраді.

У Чернівцях на акцію протесту під стінами облдержадміністрації прийшли також кілька десятків архітекторів. Вони вважають, що законопроєкт працюватиме на користь великих забудовників і фактично знищує професію архітектора. "Архітектура без архітектора - місто без обличчя", "За справжню містобудівну реформу", "Проти законопроєкту 5655" – було написано на плакатах, передає tva.ua.

Схожа акція відбулася і у Рівному. За словами мітингувальників, проєкт закону №5655 створює низку ризиків, через які руйнується система містобудування. Вони звернулися до влади міста, щоб ті, у свою чергу, передали звернення до Верховної Ради. Головні вимоги рівненських архітекторів – доопрацювати законопроєкт з урахуванням поданих ними правок.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Верховна Рада розглянула законопроєкт №5655 у першому читанні у липні, він має завершити реформування містобудівної галузі.

За словами голови Координаційної ради щодо вирішення проблемних питань у сфері містобудування Олени Шуляк, документ пропонує підвищити штрафи для недобросовісних забудовників до 12 млн гривень. Передбачається, що цей законопроект розглянуть у Верховній Раді у другому читанні до кінця цього року.

Тим часом НАЗК побачило в ньому корупційні ризики, внаслідок чого змушено було зробити відповідні виправлення. Зокрема, йдеться про юридичну невизначеність статусу Містобудівної палати, її роботи, термінів реалізації рішень про демонтаж самовільно збудованих об'єктів, підвищення ролі містобудів і при цьому зниження контролю за їх дотриманням та інших нюансах.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

103

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом