Зеленський підписав закон "про обов'язкові" бомбосховища

Глава держави Володимир Зеленський підписав закон про планування та забудову територій із обов'язковими укриттями для захисту населення.

Про це у понеділок, 22 серпня, повідомив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, передає пресслужба Мінрегіону.

За його словами, сьогодні наша країна потребує розвитку мережі надійних укриттів та сховищ, які мають захистити людей від ризиків, пов'язаних з агресією росії.

"Розбудова такої мережі має стати обов'язковою та повсюдною, що дозволить зробити наші громади більш безпечними та захищеними", – наголосив Чернишов.

Як зазначили у Мінрегіоні, закон має передбачити зміну підходів до формування системи споруд цивільного захисту під час планування та забудови територій на рівні містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях. Зокрема, документація має обов'язково містити розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту, який визначає план розвитку захисних споруд та забезпечення безперешкодного доступу до укриттів, йдеться у повідомленні відомства.

Нагадаємо, що експерти НЕРУХОМІ, ознайомившись із текстом прийнятого закону, не знайшли жодної норми, яка б зобов'язувала забудовників проєктувати та будувати укриття. Відомо також, що висновки юридичної експертизи законопроєкту підтверджують той факт, що ні про яке обов'язкове будівництво бомбосховищ не йдеться. А закон, який підписав президент, лише дає можливість будівництва сховищ.

Зокрема, цей закон тільки розширює підстави відмови у видачі сертифіката готовності збудованих об'єктів. Встановлюється, що відмова буде передбачена за невідповідність об'єкта проєктній документації щодо дотримання вимог, передбачених розділом інженерно-технічних заходів цивільного захисту. Проте, як з'ясували експерти НЕРУХОМІ та підтверджують результати юридичної експертизи апарату ВРУ, проєктна документація може і не передбачати наявність бомбосховища, а жодна чинна будівельна норма не має обов'язкового характеру щодо їх наявності.

Експерт у містобудуванні Георгій Могильний, коментуючи цей документ, наголосив, що можливе облаштування "обов'язкових" укриттів стосується лише будівництва, на яке дозвіл отримуватимуть тільки після набрання чинності закону. При цьому дозволів вже видали на 2-3 роки вперед, і за значною їх частиною взагалі ще не починали будувати.

"Все це будуватиметься взагалі без вимог до бомбосховищ. Цей закон – не перемога, а диверсія, щоб забовтати проблему і нічого не зробити", - наголосив він.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, 19 червня, Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №7398, який нібито передбачає обов'язкове облаштування бомбосховищ під час будівництва нових будинків в Україні.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

102

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом