Хмарочоси Дніпра

Альона Ярош 26.12.2023 14:49

5 хв

В Україні ера хмарочосів розпочалася ще на початку ХХ століття, і з того часу ці будівлі стали символами сучасного міського пейзажу, які не тільки змінюють силует міста, а й відображають його технологічний та економічний прогрес. Проте висота українських хмарочосів дещо відрізняється від тієї, до якої звикли в США чи Європі і рідко буває вище 120 метрів, та все ж можна виділити деякі будівлі, що однозначно заслуговують на це звання. У цій статті від НЕРУХОМІ ми розглянемо найвищі будівлі міста Дніпро.

Багатофункціональний комплекс "MAYAK"

Забудовник: Daytona Development Company

Адреса: м. Дніпро, Соборний р-н, вул. Січеславська Набережна

БФК "MAYAK" наразі знаходиться на стадії будівництва. Це має бути найвища будівля міста Дніпро, яка налічує 36 поверхів: 32-поверхова вежа, що стоїть на 4-поверховому стилобаті. Загальна висота будівлі – 127 метрів. 

Вежа будується за каркасно-монолітною технологією. Її зовнішні стіни будуть виконані з високоміцних керамічних поризованих блоків з екологічно чистого матеріалу (глини) та утеплені базальтовою ватою. Фасад вентильований та оздоблений алюмінієвими композитними панелями у поєднанні з клінкерною плиткою. 

Згідно з проєктом на стилобатних поверхах та на першому поверсі вежі будуть комерційні площі, а вище житлові квартири, яких тут планується 315. Крім того, тут буде 4-рівневий паркінг майже на 300 паркомісць. 

Житловий комплекс "Башти"

Адреса: м. Дніпро, Соборний р-н, вул. В. Вернадського, 35

Поки БФК "MAYAK" на стадії будівництва діючими найвищими спорудами Дніпра є житловий комплекс "Башти", які було зведено ще на початку 2000-х. Проєкт хмарочосів розробили ще в 1998 році, а у 1999 залили фундамент. Першою з’явилася західна башта, яка була завершена у 2003 році, східну башту будували протягом 2003-2005 років.

Ці дві вежі є справжніми архітектурними символами міста. Вони входять до архітектурного ансамблю Крутогірний. Висота житлового комплексу до антени – 126 метрів. Проте через особливості рельєфу хмарочоси мають різну висоту – від 106 до 123 метрів (висота до даху). А всі 30 поверхів (28 рівнів + стилобат) можна побачити лише з однієї сторони. 

Варто зауважити, що житловий комплекс "Башти" отримав декілька українських премій в області архітектури: 

  • Всеукраїнський конкурс на найкращу будівлю і споруду у 2003 
  • Премія національного союзу архітекторів у 2006
  • Державна премія в області архітектури у 2007

Готель Парус 

Адреса: м. Дніпро, вул. Січеславська Набережна, 5

Недобудований 114-метровий готель, будівництво якого триває з 1975 року. Згідно з планом готель мали здати в експлуатацію ще у 1979 році, проте після того як у 1978 звели усі 32 поверхи фінансування з центрального бюджету зупинилося і будівництво заморозили. Оскільки кошти на добудову готелю виділялися з бюджету міста, будівництво йшло дуже повільними темпами до 1995 року, допоки й місто не перестало виділяти кошти на це. Тож будівля готелю залишилася покинутою на 10 років. 

У 2005 році готель викупило приватне підприємство та зобов’язалося закінчити будівництво до 2010 року, але забудовник так і не завершив будівлю. У 2021 році недобудову було повернено у власність міста. ЇЇ збиралися демонтувати та облаштувати простір для мешканців міста.

Наразі недобудований готель все ще стоїть, а на його фасаді пишно красується найбільше зображення герба України – Тризуба.

Висотки на масиві Перемога

Адреса: м. Дніпро, Соборний р-н, просп. Героїв, 1 та просп Героїв, 1б

Будівництво цих хмарочосів почалося також в 70-х роках минулого століття. Першу висотку почали зводити у червні 1975 року, а завершили в кінці літа 1979. До 1983 року це був найвищий будинок в УРСР, висота якого досягала приблизно 95 метрів, тобто 28 поверхів. Друга вежа була введена в експлуатацію вже 1989 році і вона вже налічувала 29 поверхів, а висота її була близько 101 метра. Відомо, що в планах було звести ще третю вежу, проте далі фундаменту будівництво не продовжилося. 

Міст-Сіті Центр

Адреса: м. Дніпро, вул. Глінки, 2

Багатофункціональний комплекс з унікальною концепцією, що поєднує в одне ціле 3-рівневий ТРЦ та дві вежі – 25-поверховий житловий комплекс і 20-поверховий бізнес-центр. Висота найвищої північної вежі становить 97,5 метрів, а південної – 85 метрів. Цей комплекс настільки масштабний, що охоплює 4 вулиці: Глинки, Коцюбинського, Харківську та Володимира Великого. 

Будівництво БФК тривало з 2005 по 2007 роки. І саме у 2007 комплекс було визнано найкращим для ритейла в Україні. Ще однією особливістю БФК можна вважати паркінг на 1000 (!) паркомісць та вертольотний майданчик, що знаходиться на південній вежі.

Житловий комплекс "Славія"

Адреса: м. Дніпро, Соборний р-н, просп. Д. Яворницького, 1 а, 3

Забудовник: Ратибор

Це четвертий за висотою житловий комплекс Дніпра. Його висота – 89 метрів. На перших поверхах розміщуються комерційні приміщення, а житлова частина наразі складається з двох секцій на 7 та 22 поверхи. Будівництво третьої секції на 24 поверхи було заморожено. В будівлі також є 4-рівневий підземний паркінг. 

Фасад має унікальну архітектуру, де скляні поверхні перетинаються з вентильованими фасадними плитами. А кожен окремий вертикальний рівень будівлі ніби хвилями накочується один на одного. Крім того, житловий комплекс має панорамні вікна, крізь які відкривається неймовірний краєвид на річку Дніпро, історичний центр міста та його видатні місця.

На завершення 

Як ми бачимо кожна з цих будівель має власну неповторну історію. Хмарочоси стають не лише символом сучасності, а й рушійною силою для розвитку міст та економіки країни. Вони формують ідентичність міст, надаючи їм впізнаваний силует та виступаючи магнітом для креативних та талановитих людей. Україна в цьому контексті стає платформою для обміну ідеями та культурної різноманітності, що сприяє створенню відкритого та динамічного суспільства.

Ми бачимо не тільки архітектурні чудеса, але і справжні символи сучасної, прогресивної та відкритої країни. Ці споруди стають пам'ятниками часу, що визначають новий горизонт розвитку для України, де кожен хмарочос – це крок вперед до світового визнання.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом