Артдеко в архітектурі

Альона Ярош 22.06.2023 18:40

8 хв

ХХ століття породило багато різних архітектурних стилів, рухів та течій, які не втрачають свою актуальність і сьогодні. Одним з таких стилів є Артдеко, що почав набирати свою популярність після міжнародної виставки у Парижі у 1925 році, яка була присвячена декоративному та промисловому мистецтву. Стиль був названий на честь цього великого мистецького заходу. Пік популярності артдеко припав на 1920-ті, 1930-ті та 1940-ві роки, але насправді він був рухом, що почав розвиватися більш ніж за десять років до його офіційного визнання.

Що таке артдеко?

Артдеко, або ар-деко, був мистецьким стилем, що характеризувався яскравими кольорами та сміливою геометрією, які призвели до створення надзвичайно розкішних і деталізованих художніх творів. Як стиль візуального мистецтва, що поєднував елементи архітектури та дизайну, ар-деко вперше з'явився у Франції перед початком Першої світової війни. Однак широкому загалу цей рух було оголошено лише у 1925 році на Міжнародній виставці, про яку ми згадували вище.


Артдеко можна зустріти не тільки у дизайні меблів та архітектурі, цей стиль також вплинув і на вигляд ювелірних виробів, одягу, автомобілів на навіть пилососів, радіоприймачів та інших побутових речей. 

Історія архітектури стилю ар-деко

На початку 1900-х років у Парижі відбулася прем'єра архітектурного стилю ар-деко – будівництво двох житлових комплексів Огюста Перре та Анрі Соважа. Тоді вперше було використано залізобетон у будівництві паризьких резиденцій. Нові споруди вирізнялися простими лініями, прямокутними формами та відсутністю великої кількості прикрас на фасаді. Це був явний відхід від модерну

Архітектура в стилі артдеко вирізнялася чіткими та часто багато декорованими геометричними елементами конструкції, що підкреслюються блискучими металевими вставками. Переважна більшість будівель виконаних у стилі ар-деко мають видовжену вертикальну форму усіх елементів, оскільки вони були побудовані таким чином, щоб привертати погляди перехожих до себе за рахунок монументальності.

Пізніше такий дизайн найчастіше використовувався в Сполучених Штатах для офісних приміщень, державних установ, театрів і залізничних станцій. Іноді артдеко поєднували з іншими стилями, наприклад, стеля мерії Лос-Анджелеса створена за мотивами давньогрецького Мавзолею, а залізничний вокзал Лос-Анджелеса являє собою комбінацію ар-деко та іспанської колоніальної архітектури.

У 1920-1930-х роках ар-деко став по-справжньому багатонаціональним дизайном, з такими прикладами, як апарт-готель Vip Eden у Лісабоні та Театр на Єлисейських полях у Парижі. Однак, естетика ар-деко не обмежувалася наземними спорудами: океанський лайнер SS Normandie, який здійснив свій перший рейс у 1935 році, мав архітектуру в стилі ар-деко, а також їдальню з дахом і декором зі скла Lalique.

Крім того, елементи ар-деко часто використовувалися в інженерних проєктах, таких як вежі мосту Золоті Ворота, що у Сан-Франциско, США та вежі дамби Гувера на річці Колорадо, США.

Особливості стилю ар-деко

Ар-деко зазвичай визнавали як таку собі "солянку" з різних стилів і розглядали як еклектичне поєднання багатьох течій, матеріалів і форм. Через це іноді може бути складно відрізнити стиль ар-деко від інших подібних художніх напрямів, таких як Артнуво, школа Баугауз або рух "Мистецтво і ремесло". Проте, артдеко має свої особливі риси, які вирізняють його з-поміж інших.

Сучасні та традиційні будівельні матеріали. Для створення споруд у стилі ар-деко використовували такі матеріали, як штукатурка, теракота, декоративне скло, хром, сталь і алюміній. 

Витіюваті, геометричні деталі. На будівлю наносили різноманітні мотиви та орнаментальні деталі. Серед найпоширеніших мотивів ар-деко - герби, піраміди, стилізовані сонячні промені або квіти, зигзаги та інші геометричні фігури. Багато таких елементів було запозичено з архітектури Древнього Єгипту.

Послідовність деталей. Кожна будівля виконана в стилі артдеко має однакові елементи як в екстер'єрі, так і в інтер'єрі, щоб витримати все в єдиній тематиці.

Фрагментованість форм. Багато фасадів було створено з використанням вертикальних ліній, які були під кутом і спрямовані вгору і назовні нагадуючи трикутники. Ці трикутні форми завершувалися серією сходинок, які врешті-решт сходилися в одну точку.

Декоративні, геометричні вікна. Вікна та двері прикрашали геометричними візерунками. Вікна могли бути скляними блоками або серіями непрозорих скляних пластин і часто розташовувалися в довгий горизонтальний ряд. 

Парапети та шпилі. Кути будівель часто прикрашали баштоподібними конструкціями, які робили просту квадратну будівлю більш ефектною.

Найвідоміші будівлі в стилі артдеко

Після Першої світової війни у ​​великих містах Європи та США почали з’являтися будівлі в стилі ар-деко зі сталі та залізобетону. Проте таких, що й досі існують у своєму оригінальному вигляді залишилося не так і багато. Найвідоміші з них – це Рокфеллер-центр, Емпайр-Стейт-Білдінг та культова Крайслер-Білдінг. Всі вони розташовані в центрі Нью-Йорка. Ці будівлі, що вважаються найбільш знаковими зразками стилю ар-деко, були найвищими та найбільш впізнаваними сучасними будівлями у світі на той час. 

Особливої уваги заслуговує Крайслер-Білдінг, оскільки цей хмарочос, який кидає виклик гравітації, як його тоді описували, містив усі основні будівельні елементи ар-деко та сповіщав у своїй архітектурі про боротьбу сучасної людини проти природи. Крім того, будівництво хмарочоса припало на період, коли у світі почав активно розвиватися рекламний бізнес, і тому ця будівля стала величезною комерційною рекламою автомобілів Chrysler. Це можна побачити навіть в декорі, де горгульї виконані в стилі ар-деко та встановлені як елементи оздоблення на кутах на п’яти поверхах, точно імітують форму капота автомобіля. 

Архітектура артдеко в Україні

В Україні цей стиль не мав такої популярності як у світі, тому в той час архітектори використовували тільки окремі елементи ар-деко у своїх проєктах у Києві, Львові, Чернівцях тощо. І на жаль, до сьогодні багато таких будівель збереглися у ненайкращому вигляді. Проте, сучасні забудовники часто використовують цей благородний стиль або його елементи у своїх проєктах. 

ЖК Володимирський

Адреса: вул. Антоновича, 109, Голосіївський р-н, Київ

Забудовник: Інтергал-буд

25-поверховий житловий комплекс бізнес-класу з підземним паркінгом та стоянкою. Архітектурна концепція будинку відтворює стиль артдеко з усіма його атрибутами: сучасні дорогі матеріали, витягнуті вертикальні форми, скляний фасад, геометричний декор, карнизи та парапети. Будинок розрахований на 165 квартир, що обладнані системою "розумний дім", і деякі з них дворівневі та мають вихід на власну терасу. На перших трьох поверхах будуть розміщуватися офісні, торговельні та інші комерційні приміщення. ЖК має розвинену соціальну інфраструктуру та зручну транспортну розв’язку. 

ЖК Вежа CHKALOV

Адреса: вул. Велика Арнаутська, 23/1, Приморський р-н, Одеса

Забудовник: Рів'єра Девелопмент

Одеський елітний житловий комплекс, що складається з одного 18-поверхового будинку з підземним та наземним паркінгом. У кращих традиціях ар-деко його екстер’єр плавно перетікає в інтер’єр, який оздоблений дорогими матеріалами та цікавими дизайнерськими рішеннями. Фасад прикрашений декоративним орнаментом та архітектурними лініями, що підкреслюють вертикальність будівлі. А на першому поверсі вхідна група та вікна представлена арочними порталами, що також є виразним елементом в артдеко. ЖК Вежа CHKALOV має вигідне розташування в центрі міста, тому тут є уся необхідна для комфортного життя соціальна інфраструктура. 

ЖК Stanford

Адреса: вул. Предславинська, 35, Печерський р-н, Київ

Забудовник: Perfect Group

Багатофункціональний комплекс бізнес-класу, що розташований у самому центрі столиці. Тут буде розміщено 676 квартир, апарт-готель, офіси та інше. Сам будинок розрахований на 11 секцій та матиме висоту від 7 до 24 поверхів. Архітектура комплексу нагадує одну з тих висоток, що будувалися у Нью-Йорку у період коли ар-деко був на піку своєї популярності. Тут присутній і урбанізм, і декоративне оздоблення фасадів, і величезні скляні віконні полотна, і навіть елементи античної архітектури – все те, що так любили поєднувати архітектори періоду ар-деко. 

Цікаві факти про артдеко

Епоха, що охоплювала два окремі періоди

Мабуть, найбільш інтригуючою частиною ери ар-деко є період, який він уособлював. З одного боку, ми маємо епоху дизайну, що уособлює розкіш, багатство та підйом промисловості. Друга частина цієї доби охоплює Велику депресію, яка різко контрастує з попереднім періодом. Після Великої депресії дизайнери хотіли втілити розкішний стиль ар-деко, але вони повинні були зробити це розумно, практично і бюджетно. 

Будівельники адаптували стиль до більш економних багатоквартирних будинків. Більш помірковані архітектори мали змогу відносно недорого будувати базові конструкції та використовувати орнаменти, виготовлені машинним способом. Декоративні елементи призначалися для найвизначніших і найпомітніших частин будівлі, що також дозволяло заощаджувати кошти. 

Якість і ступінь оздоблення в архітектурі ар-деко широко варіюється. Значною мірою ця деталізація залежала від бюджету, популярності забудовника та якості будівництва.

Це не стиль відродження

Дизайнери раннього ар-деко чітко усвідомлювали свої наміри. Вони хотіли створити щось абсолютно нове та унікальне. На відміну від Тюдорівського відродження або Класичного відродження, рух ар-деко був естетикою, яку раніше ніхто не бачив у будівлях. 

Однак багато елементів дизайну були натхненні попередніми течіями чи культурами. Мотиви ар-деко беруть творчу позицію з індіанських, єгипетських та класичних форм мистецтва.

Житлових будинків у стилі ар-деко було збудовано небагато

Стиль ар-деко переважно використовувався у комерційних будівлях та приміщеннях. Таким чином, не так вже й багато будинків було побудовано у цьому стилі. Однак, деякі люди включали елементи ар-деко у свої вже існуючі будинки. Наприклад, традиційні вхідні дерев’яні двері замінені на прості арки, а пишні світильники на більш прості та витончені.

Фокус на симетрії та гострих кутах

На відміну від архітектури модерну, ар-деко був менш вигадливим та значно прагматичнішим. Естетика дизайну зосереджувалася на нових способах втілення традиційних форм. В архітектурі ар-деко ви побачите багато незвичних інтерпретацій симетрії та геометричних форм, а також стилізовані класичні елементи архітектури, таки як, карнизи, пілястри, горгульї, шпилі, фриз та інше.

Будівлі в стилі ар-деко передували сучасній архітектурі

Рух ар-деко тривав приблизно до 1940 року, коли багато відомих сучасних дизайнерів почали робити успіхи в сучасній архітектурі. Тому, архітектуру ар-деко можна розглядати як перехідний період між традиційними стилями, такими як вікторіанський, і більш сучасними стильовими напрямами – конструктивізм, пост-модерн, еклектика тощо. Таким чином, архітектура артдеко являє собою перехідний період між традиційними та сучасними підходами до будівництва. 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

1.9т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом