Модерн в архітектурі – відчуття руху та динамізму

Альона Ярош 08.06.2023 18:20

6 хв

Модерн – це естетична течія кінця ХІХ – початку ХХ століття, для якої характерне відчуття руху та динамізму завдяки асиметричним формам та органічним плавним лініям, що частіше зустрічаються у природному світі. Це надзвичайно виразний стиль, що проявляється в архітектурі, дизайні інтер'єру, меблях, декорі, скляних виробах, ювелірних прикрасах та образотворчому мистецтві. 

Саме поява нових технологій дозволила сформувати цей вишуканий орнаментальний стиль, який охопив Європу і допоміг створити одні з найяскравіших архітектурних пам'яток. Широкий вплив модерну на архітектуру, дизайн та образотворче мистецтво дозволяє створювати так звані "тотальні витвори мистецтва", де кожен елемент будівлі – від вікон до дверних ручок і декоративних прикрас – гармонійно поєднується для створення цілісного образу. У цій статті від НЕРУХОМІ ми розповімо про унікальний стиль модерн та його приклади у світовій та українській архітектурі. 

Витоки архітектури модерну

Модерн, або Ар-Нуво виник у Бельгії та Франції в 1890-х роках і проіснував до початку ХХ століття, аж до Першої світової війни. Популяризований завдяки Всесвітній виставці 1900 року в Парижі, модерн поширився по всій Європі та в США. Сам термін "Art Nouveau" походить з Франції і був названий на честь Maison de l’Art Nouveau, галереї, де були представлені роботи, які містили елементи природних мотивів.

Модерн був реакційним явищем серед художників та архітекторів, яких не влаштовував академічний архітектурний історизм у ХІХ столітті. На появу модерну вплинув рух "Мистецтво та ремесла" з його прагненням до якісної продукції та ремісничої майстерності. Але якщо митці декоративно-прикладного мистецтва прагнули відмовитися від технологій, які дозволяли масове виробництво, як в епоху Вікторіанства, то дизайнери та архітектори модерну використовували технології індустріальної епохи, такі як скло, кераміка та залізо, для створення високостилізованого дизайну, наділеного художніми якостями. 

Хоча модерн в основному зосереджений в Європі та США, він вважається міжнародним стилем. Його варіації мають свої назви в різних країнах. Наприклад, термін "Art Nouveau" вперше з'явився в Бельгії і використовується у Франції, а відгалуженнями його є "Belle Epoque" та "Style Guimard". В Іспанії його називають модернізмом, а в Німеччині – Jugendstil (молодіжний стиль). У Сполучених Штатах модерн більш відомий, як стиль "Тіффані", завдяки видатній роботі ювеліра і склодува Луїса Комфорта Тіффані (1848-1933), творця культової одноіменної лампи, що належить до стилю модерн. В Україні ми використовуємо міжнародну назву "Модерн", проте іноді ще можемо казати і "Ар-нуво" віддаючи данину тим хто започаткував цю течію.

Основні характеристики архітектури в стилі модерн

Побачивши архітектуру виконану у стилі модерн, ви точно не зможете сплутати її ні з чим іншим. Адже, вона має дуже яскраво виражені ознаки.

  • Використання природних і органічних елементів для декору, щоб створити красу і посилити драматичний стиль будівлі. Поширеними мотивами є стилізовані зображення листя, квітів, виноградної лози, комах, тварин та інших природних елементів.
  • Асиметричні елементи у всьому дизайні.
  • Використання арок і вигинів; зверніть увагу на застосування кривих, що створюють загальний вигляд руху.
  • Декоративні елементи, що зустрічаються всередині і зовні будівель, включають складну мозаїку, вітражі та вигнуте скло, а також художню ковку.
  • Японські мотиви, які натхненні тематичними ксилографіями.
  • Використання благородних кольорів та блискучого золота.
  • Імерсивний дизайн для екстер'єру та інтер'єру будівлі.

Архітектура модерну у світі

Ось кілька класичних прикладів архітектури в стилі модерн, які зустрічаються в Європі.

Паризьке метро, Париж, Франція

У 1900-1913 роках Гектор Гімар розробив цей та інші входи до паризького метро. Він використовує стилізоване коване залізо у формі похилених квітів та переплетених виноградних лоз. Його роботи сприяли популяризації стилю модерн в паризькій культурі. Саме Гімар запропонував бажану диференціацію від звичайної архітектури Хоссмана, яка була тоді типовою для всього міста.

Casa Battlò та Casa Amatller, Барселона, Іспанія

Два архітектурні шедеври, що розташовані поруч та показують дві протилежні грані стилю ар-нуво. Casa Battlò, спроєктована видатним іспанським архітектором Антоні Гауді, має більш округлі органічні форми: масивні обтічні балкони, що оздоблені латунними елементами, яскраві кольори мозаїки зовнішніх стін та дах, на якому мерехтить "риб’яча луска".

Casa Amatller розроблена архітектором Хосепом Пуч-і-Кадафальком створювалася як неоготична споруда, однак пізніше архітектор Антоні Роберт перепроєктував будівлю в стилі модерн. Роберт оздобив її різними елементами, додав вітраж на дах та декорував фасад візерунками, що підкреслило належність Casa Amatller до ар-нуво.

The Gresham Palace, Будапешт, Угорщина

Готель Gresham Palace був спроєктований у 1906 році архітектурним бюро під керівництвом Зігмунда Квіттнера для лондонської страхової компанії Gresham на заміну старої будівлі. Тоді тут розміщувалися офіси та квартири. Проте у воєнні роки будівля зазнала занепаду доки у 2011 році її не придбав готель Four Seasons і перетворив на розкішний готель.

Модерн в Україні

В Україні модерн, як і всі стилі до нього був дещо переосмислений і до традиційного европейського модерну було додано елементи українського бароко, церковної та народної хатньої архітектури. До найвиразніших рис українського модерну можна віднести високі шатрові дахи, що схожі на дахи українських хаток, шестикутна трапецієподібна форма вікон та порталів, рослинні та геометричні орнаменти, а також кольорова майоліка. 

Сучасні забудовники рідко використовують стиль модерн при розробці своїх проєктів, однак ми можемо бачити цей унікальний стиль в історичній забудові.

Дніпровський готель "Україна" (будинок Хрєннікова), Дніпро

Був спроєктований архітектором П.П. Фетисовим спільно з Л. Л. Хойновским і самим В. В. Хренніковим. Будівництво будинку було завершено у 1913 році з використанням найновіших тодішніх технологій та архітектурних рішень, тому викликав великий резонанс у суспільства. Спочатку будівля використовувалася як діловий, культурний та торговий центр, але під час Другої світової війни вона була спалена. У 50-ті роки було проведено реконструкцію будівлі і з того часу там розміщується готель та ресторан. 

Полтавський краєзнавчий музей, Полтава

Це один з перших зразків українського модерну побудований у 1903-1908 роках, архітектором Василем Кричевським. З самого початку він працював як музейна установа доки його не спалили під час Другої світової. Так само як і готель у Дніпрі, музей відновлювали вже у 50-ті роки. Що правда деякі елементи зазнали змін, але на загальний образ це суттєво не вплинуло. Сьогодні тут знаходиться краєзнавчий музей.

Садиба капітана Длуголенського, Вінниця

Ця незвичайна садиба знаходиться на абсолютно звичайній вулиці серед житлових будинків у Вінниці. Вона була побудована архітектором Григорієм Артиновим на початку ХХ століття для капітана Длуголенського. Споруду ще іноді називають "Будинком-кораблем" через її оригінальну форму та паркан у формі хвиль, який був тут до 80-х років ХХ століття. Зараз будівля функціонує як дитяча художня школа. 

Спадщина модерну

Модерн як мистецький та архітектурний напрям був недовгим, він проіснував трохи менше 25 років. Однією з причин його згасання була висока вартість будівництва. Крім того, початок Першої світової війни призвів до необхідності більшої утилітарності та простоти будівництва. Пізніше він перетворився на рух ар-деко.

Проте модерн мав тривалий вплив на художні стилі інших десятиліть. Наприклад, сюжети модерну пізніше використовувалися в попарті та оптичному мистецтві середини ХХ століття, а також у психоделічному русі 1960-х років. Модерн також отримав визнання як напрямок сучасного мистецтва завдяки великим виставкам у MOM в Нью-Йорку та Музеї сучасного мистецтва в Парижі. Це перетворило явище, яке дехто сприймав як перехідний етап, на справжній мистецький рух, унікальний для свого часу.
 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

4.3т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом