Архітектура футуризму

Альона Ярош 04.08.2023 15:27

8 хв

Якщо поглянути на футуристичні будівлі, що з'явилися на початку 1900-х років, можна легко припустити, що, можливо, майбутнє вже й настало. Хоча архітектура футуризму – це термін, який стосується того, що буде в майбутньому, його коріння сягає футуристичного руху минулого, засновниками якого були італійський поет Філіппо Томмазо Марінетті та архітектор Антоніо Сант-Еліа. Рух, що породив футуристичний дизайн, захопив не лише музикантів, письменників і художників, а й багатьох архітекторів. Протяжні плавні лінії передають рух, енергію, інтенсивність та ліричну красу футуристичної архітектури.

У цій статті від НЕРУХОМІ ми проаналізуємо концепцію футуризму, яка пов’язана з технологіями та наукою, а також розглянемо надихаючі приклади футуристичної архітектури в Україні та усьому світі. 

Знайомство із захопливим світом футуристичної архітектури

Футуристичний дизайн виник у 1900-х роках і процвітав у сфері мистецтва та літератури в Італії, прагнучи відобразити відчуття минулого, теперішнього та майбутнього водночас. Філософія руху футуризму полягала в протесті проти статус-кво. Цей рух розглядався як дисципліна, що досліджувала все, що стосується майбутнього, починаючи від психологічного та соціологічного аспектів до технологічної та екологічної точки зору.

Метою футуристичного дизайну є створення гуманного, сталого та прогресивного майбутнього. Ця концепція очевидна в галузі футуристичного проєктування будівель у прогресивних сучасних містах, які повністю охопили і відобразили як технології, так і усвідомлення екології у своїх футуристичних хмарочосах і житлових комплексах. Плинність і динамічність форми – ось деякі з ключових характеристик архітектури футуризму. До футуристичного руху проєкти характеризувалися чіткими лініями та прямокутними або квадратними формами.

Футуристичні проєкти будівель включали незвичні та гострі кути, куполи та трикутники. Завдяки використанню структурних компонентів з навколишнього середовища, цей стиль підкреслює відчуття зв'язку споруд з їхніми мінливими характеристиками, де використовують скляні ліфти, металеві елементи та механізми, щоб втілити технічний прогрес в естетичному аспекті.

Розвиток архітектури футуристичних будівель

Коли справа доходить до архітектури, більшість дизайнерів відчувають себе обмеженими певними рамками, такими як робота в межах бюджету та будівництво суто заради функції, а не форми. Однак більшість футуристичних дизайнерів ніколи не обмежують свої найсміливіші ідеї тим, чого вже можна досягти, а натомість думають про те, що могло б бути, і про те, до чого вони прагнуть.

Концепція футуристичної архітектури або футуристичних будівель еволюціонувала кілька разів, що було зумовлено інноваціями та технологічними проривами, які змінили уявлення людей про те, як може виглядати майбутнє.

Поява футуристичної архітектури та ар деко

У 1914 році концепцію футуристичної архітектури запропонував італійський архітектор Антоніо Сант-Еліа, який разом зі своїм колегою Маріо Кьяттоне представив на виставці серію проєктів нового міста. На ілюстраціях Сант-Еліа були зображені футуристичні хмарочоси, індустріалізована архітектура та активне використання сталі – все це втілює сутність епохи машин.

Приблизно в той самий час у Франції з'явився стиль артдеко, який поширився по всьому світу. На нього вплинув той самий технологічний прогрес, що спричинив появу італійського футуризму. Ар Деко поєднував геометричні візерунки з яскравими кольорами, а також сучасний погляд на орнаментальні особливості минулих цивілізацій. Тобто, можна сказати, що ці два стилі існували як дві протилежності у всіх сенсах.

Архітектура Googie та Archigram

Після Другої світової війни нові технології дали людям впевненість у тому, що на них чекає світле майбутнє. Освоєння космосу було однією з ключових подій, завдяки якій ці сподівання стали можливими. З того часу почав свій розвиток один з типів футуристичної архітектури під назвою Googie, на який вплинули автомобільна культура, реактивні літаки та космічна ера. 

Основними характерними рисами цього стилю стали консольні конструкції, гострі кути, пластикові панелі з підсвічуванням, елементи у формі летючих тарілок, бумерангів та художньої палітри, а також форми хвостових плавників риб. Googie бере свій початок з архітектури Стрімлайн-модерну (обтічний модерн) 1930-х років, що надхненний аеродинамічним дизайном. Найчастіше архітектуру Googie можна було побачити в США у придорожніх кафе, мотелях, автозаправних станціях тощо. 

Archigram, авангардний рух, що виник у Лондоні, підняв архітектуру футуризму на вищий рівень. Він був заснований Пітером Куком і отримав активний розвиток у 1960-х і 1970-х роках, створюючи численні концептуальні образи та проєкти футуристичних мегаполісів, більшість з яких включали футуристичні хмарочоси і динамічну, високомеханізовану архітектуру.

Цифрова революція у дизайні футуристичних будівель

У 1980-х роках архітектори почали використовувати комп'ютери, а моделювання стало важливим компонентом етапу проєктування. Завдяки прогресу в комп'ютерному програмуванні з'явилося те, що згодом стало відомим як параметричний дизайн.

Одним із відомих прикладів такої архітектури є знакова споруда Френка Гері – Концертний зал Волта Діснея, який був побудований між 1999 та 2003 роками. 

У другій половині ХХ століття вчені почали помічати шкідливий вплив усіх технологічних досягнень і людської діяльності за попередні 200 років на навколишнє середовище, наприклад, зміну клімату. Але на початку ХХІ століття це усвідомлення вилилося у концепцію екологічної безпеки. 

Сьогодні архітектура сталого розвитку перетворилася більше на обов'язок, аніж на вибір. Як наслідок, з'явилися методи оцінки проєктів на основі їхньої енергоефективності та екологічного впливу на навколишнє середовище. Зелені сади на дахах, вертикальні ліси та зелені стіни є прикладами концепцій, які включають рослинні елементи в дизайн будівель.

Приклади футуристичної архітектури

Тепер, коли ми дізналися  більше про історію та концепцію футуристичного дизайну будівель, ми можемо розглянути найвідоміші приклади архітектури футуризму ХХ та ХХІ століття. Ці архітектурні концепції, мотивовані майбутнім, інтегрують дизайн, технології, матеріалознавство та творчість. Адже з появою футуристичної та неофутуристичної архітектури з'явилася нова архітектурна парадигма.

Готель "Салют", Київ, Україна

Це певно одна з найвідоміших футуристичних споруд України, яка була побудована у 1984 році архітектором Авраамом Мілецьким. Семиповерхова циліндрична будівля стоїть на високому фундаменті неподалік мальовничого парку Вічної Слави. Щоб потрапити до номерів необхідно скористатися ліфтом або круговим пандусом, що піднімається по спіралі. 

Український інститут науково-технічної експертизи та інформації, Київ, Україна

Ще одна знакова будівля Києва, у якій можна побачити не просто елемент футуризму, а справжню архітектуру Googie за формою і радянський постмодернізм за кольоровою гамою. Мова йде про надбудову у вигляді літаючої тарілки, де розташований конференц-зал. Архітектори Флоріан Юр’єв та Лев Новіков розробили "тарілку" таким чином, що приміщення має неповторну акустику, завдяки якій можна почути увесь діапазон голосів та музичних інструментів. 

Theme Building на території Міжнародного аеропорту Лос-Анджелеса (LAX), Лос-Анджелес, США

Футуристична будівля, що нагадує літаючу тарілку здіймається на 4,5 метри над землею, а тримають її дві білі залізобетонні арки, що створюють враження левітуючої конструкції. В середині будівлі розміщується ресторан, а дістатися туди можна за допомогою ліфту, що знаходиться у колоні. 

Морський термінал Салерно, Італія

У спекотні літні місяці прагматичний, асиметричний бетонний екстер'єр споруди захищає людей від сильної спеки в цьому районі. Його вигнута форма, що ніби повторює гладке дзеркало води, абстрактно нагадує устрицю. Усередині розташовані адміністративні офіси для міжнародного прикордонного контролю та комерційних судноплавних маршрутів, а також термінал для глобальних поромів і круїзних лайнерів та окремий порт для регіональних і місцевих човнів. Внутрішні спуски пронизують усю будівлю, покращуючи зв'язок між просторами.

Примітна форма термінала підсвічується вночі, слугуючи маяком для приморської спільноти. Цей комплекс є плавним переходом між водою та суходолом, як з точки зору експлуатації, так і з точки зору естетики.

Сади біля затоки, Сінгапур

Це унікальний природний парк та найбільший архітектурний ландшафтний проєкт у світі. Його загальна площа становить понад 100 га.  Парк складається з трьох набережних садів – Bay South, Bay East і Bay Central, де у свою чергу розмістилися дивовижні інсталяції – "Квітковий купол", "Квіткова фантазія", "Хмарний ліс" та "Гай супердерев".

Одним з найяскравіших елементів парку є знамениті футуристичні конструкції – супердерева, кожне з яких є вертикальним парком. Найвище з них досягає 50 метрів заввишки і має оглядовий майданчик на 360 градусів. На деяких деревах встановлені фотоелектричні пристрої для перетворення сонячної енергії в електричну. Також тут є підвісний міст довжиною 128 метрів, що закріплений на трьох "деревах" на висоті 22 метри.

На завершення

Футуристи, як і їхні сучасники з Баугаузу, прагнули позбутися культу минувшини, використовуючи будь-які доступні засоби. Вони створювали архітектурні проєкти, які були надзвичайно далекоглядними, але здебільшого нереалізованими. Архітектура футуризму наголошувала на таких темах, як інновації, рух і життєздатність. А один із засновників футуристичної архітектури Антоніо Сант-Еліа уявляв розвиток міст на основі культури робочого місця та повсякденних звичок населення. І сьогодні, як ми можемо побачити, його ідеї продовжують масово впливати на світову архітектуру.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

1.2т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом