Параметризм в архітектурі

Альона Ярош 19.07.2023 17:25

6 хв

Протягом багатьох років науковці та експерти в галузі архітектурного проєктування переосмислювали свої методи роботи, щоб створювати кращі рішення. Симбіоз 3D моделювання та архітектурного проєктування породили концепції, що трансформувалися в нові унікальні напрями в архітектурі та дизайні. І один з таких стилів сьогодні називають стилем майбутніх міст – це параметризм. У цьому матеріалі від НЕРУХОМІ ми познайомимося ближче з цим терміном та розглянемо найяскравіші приклади такої архітектури в Україні та світі, щоб зрозуміти, що означає параметризм для сучасної та майбутньої архітектури.

Що таке параметрична архітектура?

Параметрична архітектура, або дизайн – термін, про який, можливо, не всі чули, проте точно бачили хоча б одну будівлю або споруду, виконану в цьому стилі. Параметризм походить від геометрії, яка є звичайним явищем і присутня в усьому, що ми бачимо. Отже, що це таке? Параметричний дизайн – це робота з геометричними формами та елементами за допомогою комп'ютерних технологій для створення складних конструкцій та архітектурних об'єктів. Окрім архітектури його використовують у різних галузях, таких як цифрове програмне забезпечення та інженерія. Хтось може сказати, що це навіть не стиль, а методологія дизайну, оскільки її можна застосувати до будь-якого стилю та типології. 

Ідея полягає в тому, що всі елементи дизайну взаємозалежні та адаптивні, а іноді навіть контрастують з навколишнім середовищем. Параметрична архітектура – це тенденція до комп'ютеризованих, алгоритмічних процесів проєктування, які допомогли втілити в життя інноваційні проєкти. Параметризм допоміг багатьом архітекторам і дизайнерам створити чудові проєкти, які раніше були неможливими. Він став не лише новим явищем в архітектурі, але й способом самовираження.

Цей тип архітектури характеризується використанням складних геометричних форм, таких як сфери або куби, які потім збираються відповідно до набору параметрів. Параметричний дизайн можна застосовувати по-різному, від проєктування будівель та ландшафтних парків до меблів, різних побутових предметів, а також ювелірних прикрас, одягу та навіть анімації.

Трохи історії

Сам термін "параметричний" походить з математики, але досі залишається загадкою, коли саме дизайнери та архітектори почали використовувати це слово. Девід Гербер у своїй докторській дисертації "Параметрична практика" вшановує Моріса Руйтера за те, що він вперше використав цей термін у статті під назвою "Параметричний дизайн" у 1988 році.

Вперше параметрична архітектура була використана у "перевернутій" моделі церкви за проєктом Антоніо Гауді. Церква Колонія Гуель (1898) була створена із застосуванням моделі ниток, на кінцях яких було закріплено маленькі тягарці у вигляді дробу для створення щільних склепінчастих стель і арок. Положення гирьок або довжину ниток можна було регулювати, що допомагало змінювати форму кожної арки і направляти інші з'єднані з нею. Антоніо Гауді використовував дзеркало в основі моделі, щоб побачити, як вона виглядатиме в перевернутому стані.

Проте розвиток цифрових технологій малювання та моделювання в останні десятиліття ХХ століття породив особливо багатий період параметричних експериментів.

Заха Хадід, іраксько-британська архітекторка та дизайнерка, часто вважається найбільш креативною та плідною інтерпретаторкою параметричної архітектури. Хадід, яка перебувала під сильним впливом авангардних течій початку ХХ століття, таких як абстрактне мистецтво та супрематизм, вписалася в деконструктивістський рух завдяки величезній виставці, що відбулася у 1988 році в нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва (MoMA).

Протягом своєї тридцятирічної кар'єри вона досліджувала потенціал архітектури, відмовившись від статичної композиції та типових просторових структур. Роботи Хадід складаються з плавних форм, які рухаються крізь і навколо геометрично деконструйованих, а іноді просто органічних елементів.

Приклади параметричної архітектури

На перший погляд, параметрична архітектура здається "безладними комбінаціями незрозумілих форм", проте насправді такі форми можна знайти в природі звідки і черпають своє надхнення архітектори, що працюють у цьому стилі. Мова йде про різноманітні екосистеми нашої планети, від коралів Великого Бар'єрного рифу й обрисів гірських хребтів до краплин ранкової роси, незвичайних гнізд птахів та навіть самих представників тваринного та рослинного всесвіту.

Щоб продемонструвати застосування параметричного дизайну в архітектурі, одним з найкращих прикладів є Олімпійський стадіон Peix Olympic в Барселоні, відомий як "Риба", що розроблений Френком Гері. До речі, Гері став одним з найбільш шанованих митців за використання органічних форм для створення дизайну будівель.

Ще одним прикладом параметричного дизайну є торговий центр Galaxy SOHO Mall, одна з найбільш знакових будівель у Китаї та в усьому світі. Будівля була спроєктована Zaha Hadid Architects і містить офісні, розважальні та торгові секції. Найбільш примітною особливістю цієї будівлі можна назвати те, що вона не має видимих кутів, що дає унікальне відчуття простору без перешкод.

Також хорошим прикладом параметричної архітектури є простір під назвою Oculus на території Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, автором якого є Сантьяго Калатрава, відомого поєднанням архітектури та будівельної інженерії у своїх проєктах. Як і багато інших його робіт, Oculus має масивну ребристу структуру із заскленою центральною віссю, що слугує джерелом для проникнення світла в середину. Ці ребра виготовлені зі сталі та вигнуті назовні, наче птах, готовий злетіти. Крім того, ребриста структура також виконує функцію навісу, крокви якого спираються на дві 100-метрові арки. Окрім станції метро, тут також розмістилися два рівні магазинів.

З хмарочосів можна виділити Шанхайську вежа, що є найвищою будівлею в Китаї. Вона була створена компанією Gensler у 2015 році із застосуванням найсучасніших технологій. Спіральна форма із закругленими кутами була розрахована параметрично і щоб витримати вітри рівня тайфуну перед початком її будівництва проводилось багато випробувань. За допомогою параметричного програмного забезпечення було спроєктовано понад 20 000 модулів фасаду для забезпечення оптимальних експлуатаційних характеристик, обслуговування та конструктивності. 

В Україні також є декілька прикладів будівель, де можна побачити обриси параметричної архітектури. Наприклад, БФК Intergal City від Інтергал-Буд, ЖК Taryan Towers від Taryan Group, ТРЦ Ocean Plaza та будинок крематорію на Байковому цвинтарі. 

Критика та перспективи на майбутнє

Параметрична архітектура забезпечує творчу свободу. Вона допомагає створити сильний архітектурний образ, пропонуючи складні форми і даючи змогу задовольнити різноманітні потреби, при цьому враховуючи наявні чіткі обмеження – моделювання можна легко адаптувати до потенційних змін у проєкті. Крім того, параметрична архітектура дозволяє оптимізувати використання матеріалів і, таким чином, краще контролювати витрати.

Однак критики стверджують, що це може зробити процес архітектурного проєктування "бездушним". Крім того, сучасні інструменти роблять параметризм більш доступним, водночас це може призвести до залучення менш досвідчених архітекторів.

Втім, безперечно, параметрична архітектура кидає виклик нашим упередженим уявленням про те, якими мають бути будівлі. Чи зможе параметризм трансформувати майбутні міста у великих масштабах, ще належить з'ясувати. Безперечним є те, що доступ до параметричного дизайну та можливість експериментувати з цими концепціями в цифровому просторі продовжуватиме демократизувати процес архітектурного проєктування.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

962

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом