Іпотека в 3% обійдеться державі у 2 млрд грн на рік – забудовник

Іпотечні ставки необхідно знизити до 3%, щоб залучити масового покупця на ринок нерухомості в Україні.

Про це заявив у четвер, 3 вересня, співзасновник будівельної компанії Інтергал-Буд Володимир Зубик, передає Інтерфакс-Україна.

"Для держави, ми порахували, це буде коштувати всього 2 млрд грн на рік. Вона дотуватиме різницю між ставками. При цьому банки отримуватимуть повноцінну стовідсоткову заставу у вигляді квадратних метрів, а самі покупці квартир та їх сім'ї, будуть викладатися по максимуму, щоб обслуговувати цей кредит. Це перезапустить економіку всієї країни", – сказав він.

За його словами, діючі сьогодні іпотечні програми зі ставкою 12-20% не дозволяють запустити масове кредитування житла. При цьому в Україні щорічно чверть мільйона покупців та їх сім'ї купують житло на 35-40 млрд грн, а доступна іпотека дозволить значно збільшити їх число, що також дозволить скоротити відтік робочої сили за кордон.

Також у держави з'явиться можливість компенсувати дотації за рахунок нових надходжень до бюджету. Це допоможе вивести економіку з "тіні", оскільки зросте число "білих" зарплат, розповів Зубик.

"Сьогодні у комерційних банків проблема з перепродажем грошей, тому що їх мета – заробити на різниці. Але їм нікому перепродувати, економіка на дні, проєктів немає, серйозних застав немає, ніхто не кредитує. На житло сьогодні діє реальна ставка 12-20%, за 15 років це виливається в 2-3 номінали, хто на це піде? Тому масове кредитування будівництва житла може вирішити їх проблему", – додав він.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, глава уряду Денис Шмигаль пообіцяв, що влада зробить все, щоб іпотечна ставка була нижчою 10%. Для цього уряд зараз працює над новими програмами стимулювання економіки.

Забудовники:

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

65

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом