Київрада незаконно віддала ділянку під житлову забудову біля фунікулера

Київська міська рада незаконно віддала у постійне користування Службі безпеки України ділянку на вулиці Боричів Тік, 4-А у Подільському районі Києва біля фунікулера для будівництва багатоквартирного будинку.

Відповідне рішення ухвалив Господарський суд Києва.

Цього року 13 серпня СБУ отримала містобуди на проєктування житлового будинку на вказаній ділянці.

Рішення про передачу ділянки площею 0,26 га під житлову забудову з підземним паркінгом у центрі столиці Київрада ухвалила у травні 2004 року терміном на 5 років. Однак, через півроку після закінчення терміну договору оренди у жовтні 2010 року СБУ звернулася до Київради з проханням внести зміни до рішення 2004 року щодо заміни слів та цифр "у короткострокову оренду на 5 років" на "постійне користування", повідомляють "Наші Гроші".

Прохання СБУ Київрада задовольнила, і рішенням від 6 жовтня 2011 року внесла зміни.

Однак суд дійшов висновку, що ці зміни були внесені до рішення 2004 року, яке вичерпало свою дію, але й змінило підставу, на якій ділянка передавалася у користування Службі безпеки України. Суд також прийшов до думки, що подальша зміна цього рішення органом місцевого самоврядування суперечить вимогам чинного законодавства України. Було визнано незаконним та скасовано рішення Київради від 06.10.2011, визнано недійсним державний акт на право постійного користування земельною ділянкою.

Позов до суду подала громадська організація "Серце Подолу", створена мешканцями будинку на вул. Ігорівська, 2/6, що знаходиться на ділянці поряд із запланованою забудовою. Місцеві мешканці виступають проти будівництва на схилі. Ділянка знаходиться у межах Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ", архітектурної охоронної зони, в межах історичного ареалу столиці.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, поряд на Андріївському узвозі відбувається ще одне скандальне будівництво – тут хочуть звести дев'ятиповерховий готельний комплекс Mercure Andreyevskiy. Мер Києва Віталій Кличко заявляв, що жодне рішення суду у столиці не було і не буде основою для будівництва в історичних зонах Києва, особливо – на Андріївському узвозі. А влітку повідомлялося, що комунальники з "Київблагоустрою" розпочали демонтаж будівельного паркану навколо ділянки.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

86

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом