Озеро Вирлиця врятують від забудови, зробивши там заказник

Озеро Вирлиця влада Києва вирішила зробити заказником місцевого значення, щоб захистити від масштабної забудови.

Така ініціатива була підтримана депутатами столичної міськради на засіданні Постійної комісії з питань екологічної політики, повідомили в пресслужбі КМДА у вівторок, 1 червня.

"Проект рішення по озера Вирлиця передбачає оголошення території (площею близько 98 га) ландшафтним заказником місцевого значення. Це унеможливить використання площі під забудову і меліорації, а також буде сприяти збереженню та відтворенню природних комплексів", – йдеться у повідомленні мерії.

Під час засідання комісії відзначили, що озеро Вирлиця лежить на перетині шляхів міграції птахів, а також заселене близько 30-ти видами риб, деякі з них зараз вже занесені у Червону книгу. Крім того, збереження зеленої зони є важливим з огляду на високі показники рівня забруднення повітря і надзвичайно щільну забудову в Дарницькому районі міста Києва.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, на Осокорках недалеко від станції метро "Харківська" фактично почалися підготовчі роботи до будівництва чергового торговельно-розважального центру.

Ще в 2004 році ТОВ "Мрія-Інвест" уклало з київською мерією інвестиційну угоду на будівництво багатофункціонального комплексу. Тут повинні розташовуватися зони відпочинку з атракціоном, кінотеатром, боулінгом, торговельні площі, ресторани тощо. Вартість проєкту оцінили у 92 млн гривень. У 2005 році Київрада передала під забудову біля озера Вирлиця дві ділянки загальною площею понад 25 га в межах проспекту Бажана і вулиці Ревуцького.

Але в 2018 році КМДА намагалася через суд розірвати договір, оскільки приватна компанія заборгувала 124 млн гривень пайових внесків.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТОВ "Мрія-Інвест" було зареєстровано у вересні 2003 року. Керівником компанії значиться Наталія Науменко. У минулому році компанією керував колишній шкільний друг мера Віталія Кличка Юрій Іоаннов.

Проти будівництва на цій території активно виступають громадські організації. Нещодавно під час акції протесту кияни намагалися зламати будівельний паркан, що в підсумку призвело до сутички з правоохоронними органами.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

123

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом