Київрада дозволила знести садибу XIX століття заради будівництва хмарочоса

Київрада проголосувала за передачу ділянки на Грушевського, 4б біля Хрещатика в оренду компанії "Грааль" для будівництва, експлуатації та обслуговування офісно-готельного центру. Варто також зазначити, що за цією адресою знаходиться садиба XIX століття.

За передачу землі проголосували 87 депутатів – представники всіх депутатських фракцій: Слуга народу, УДАР, Європейська солідарність, Єдність, Батьківщина, ОПЗЖ. "Утримався" один депутат, і двоє проголосували проти.

Перед голосування депутатам роздали довідку, в якій йшлося, що реалізація проєкту матиме важливе значення для розвитку Києва.

Варто зазначити, що активісти і захисники історичної спадщини столиці не раз виступали з акціями протесту, вимагаючи захистити старовинну будівлю. На її місці збираються побудувати найвищий хмарочос у столиці.

З 1989 року будинок на Грушевського, 4б визнали непридатним для проживання, а його жителів виселили. У 2006 році колишні жителі приватизували квартири і продали їх фірмі "Грааль". Однак не всі приміщення належать компанії, тому передача ділянки в оренду передбачає можливе знищення чужого майна.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за словами екс-депутата Олени Терещенко, саме компанія "Грааль" довела особняк до плачевного стану. Потім за допомогою суду будинок позбавили статусу пам'ятки архітектури, що зрештою дозволить побудувати на його місці нову висотку. А у 2019 році тут сталася масштабна пожежа. При цьому фірма ніколи не отримувала права власності на цю історичну будівлю.

Згідно з даними порталу YouControl, компанія "Грааль" була створена у 1996 році. Керівником значиться Ірина Окунєва, власником – Андрій Федоров. У співзасновниках записана компанія "Евроінвестгруп", яка в свою чергу має відношення до відомої девелоперської компанії "КАН Девелопмент" Ігоря Ніконова.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

94

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом