Історико-архітектурний опорний план Києва: що він з себе представляє

Історико-архітектурний опорний план Києва (ІАОП), який був розроблений Міністерством культури і архітектурної політики не встановлює меж і режимів використання території історичних ареалів.

Як повідомили в пресслужби Мінкульту, прийняття документа дозволить боротися з незаконною забудовою, яка ведеться в історичних ареалах столиці, а також передбачає посилення покарання для таких забудовників.

За словами профільного міністра Олександра Ткаченка, новий план визначить, що і де можна будувати. При цьому, як зазначив чиновник, це збереже історичний вигляд Києва, "в тому числі і візуальний".

У Мінкульті зазначають, що в зонах, де розроблялися режими використання території історичних ареалів, передбачається тимчасова заборона нового будівництва та реконструкції зі збільшенням наявних об'ємно-просторових параметрів будівель (крім об'єктів інженерної, транспортної та соціальної інфраструктури).

Діяти заборона буде до того, як буде розроблена столичною владою проєктна документація "Межі та режими використання території історичних ареалів міста Києва" нового Генплану столиці.

Коментуючи ініціативу Мінкульту, експерт у містобудуванні Георгій Могильний зазначив, що відомство Ткаченка затвердило документ, який абсолютно не має ніякої юридичної сили.

"ІАОП отримає юридичну силу тільки після затвердження Київрадою в складі проєкту Генплану або внесення змін до Генплану. Тобто, Мінкультури офіційно визнало, що вони затвердили і погодили "велике ніщо", - прокоментував документ експерт.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, 3 серпня міністр Олександр Ткаченко написав, що був затверджений історико-архітектурний опорний план Києва. Він також зазначив, що ІАОП затвердили не з першого разу, навколо нього йшли дискусії, проєкт доводилося переробляти кілька разів.

Історико-архітектурний опорний план Києва є частиною Генерального плану, що розробляється. У травні він був розглянутий оновленим складом Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини при Мінкульті і відправлений на доопрацювання.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

204

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом