Фасад знаменитої друкарні Фесенка в Одесі вже знесли. Фото

Фасад знаменитої друкарні Юхима Фесенка в Одесі на Рішельєвській, 47 практично знесли, залишився практично один поверх з перекриттям.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, робочі приступили до демонтажу у четвер, 26 серпня, о 7:30 ранку. Одесити почали протестувати проти цього і викликали на місце поліцію, яка приїхала сюди тільки через дві години. При цьому правоохоронці не стали заважати робочим, продемонструвавши своє повне бездіяльність. Мешканці також звернулися до департаменту культури, однак і звідти реакції поки не послідувало.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, одеська громадська організація "Адвокація міста" подала позов до Київського окружного адміністративного суду, вимагаючи визнати незаконним наказ Мінкульту від 2008 року через який друкарню не внесли до списку культурної спадщини. Також було подано заяву з вимогою зупинити дію дозволу на виконання будівельних робіт, виданого міським ДАБКом у жовтні минулого року компанії "Одеса-Сіті" і підряднику "Мартен-Груп".

Згідно з даними порталу YouControl, засновником "Одеса-Сіті" є офшорна компанія "УППА Файненс ЛТД", якою керують Вадим Шульман з Ізраїлю і одесит Олександр Друмов. Директор – Євген Суворов. За даними ЗМІ фірма пов'язана з компанією "Рост", що входить до сфери впливу мера Геннадія Труханова.

Також повідомлялося, що оголосили про старт продажу квартир у новому будинку на Рішельєвській, 47. За словами ріелторів, тут буде шестиповерховий будинок, з яких перші два підуть під комерційні приміщення, а з третього по шостий – будуть розташовуватися квартири. Всього у будинку буде 62 квартири, для мешканців також обладнають підземний паркінг на 28 машино-місць.

Варто зазначити, що 3 червня Департамент культури Одеської ОДА вручив припис, яким заборонялося проводити будь-які будівельні роботи на Рішельєвській, 47/49. Але забудовник через Окружний адмінсуд тимчасово зміг скасувати це розпорядження

Будинок був побудований за проєктом архітектора Івана Козлова у 1841 році. Через 40 років його викупив видавець Юхим Фесенко, перебудувавши будівлю під друкарню та добудувавши третій поверх. Фесенку вдалося створити кращу на той час друкарню, книги якої отримували нагороди в тому числі за кордоном, а друковані ікони розходилися усим світом.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

119

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом