День хмарочоса: чим може похвалитися Україна. Фото

Сьогодні всесвітнє співтовариство відзначає день хмарочосів. Відповідно до європейських стандартів, які також діють і в Україні, будівлі висотою від 25 поверхів прийнято називати висотками. Також підкреслимо, що столиця України – Київ – посіла перше місце серед європейських міст у рейтингу SkyscraperPage (він вважає хмарочосами будівлі висотою вище 12 поверхів) через найбільшу кількість висоток. Тут за цими даними на сьогоднішній день споруджено близько 1200 будівель заввишки понад 35 метрів.

Варто також зауважити, що на сьогодні столиця не відмовилася від зведення висотних будівель. Так, наприклад, серед новобудов Києва, які можуть похвалитися "позамежною" висотою, можна відзначити ще 31-поверховий ЖК Taryan Towers, що будується у Печерському районі.

ТОП-5 найвищих будівель України

Житлові комплекси Корона, Корона 2 та Покровський Посад

Висота комплексів – майже 130 метрів. ЖК Корона – це один з перших хмарочосів в столиці на 530 квартир, побудований у Дарницькому районі на вулиці Княжий Затон. Будувалася Корона три роки. Офіційне відкриття відбулося 6 жовтня 2006 року.

ЖК Корона 2 розташований теж у Дарницькому районі на Срібнокільській, 1. Для його будівництва знадобилося три роки – будівництво завершилося у 2008-му. Верхівки обох комплексів увінчали конструкції, що нагадують корону.

Житловий комплекс Покровський Посад знаходиться на Глибочицькій у Шевченківському районі Києва. Він представлений трьома будинками у вигляді веж, які нараховують від 18 до 24 поверхів. ЖК розрахований на 408 квартир, забудовником передбачений підземний і гостьовий паркінги, розраховані на 365 автомобілів. Територія комплексу закрита для сторонніх. Покровський Посад здали в експлуатацію у листопаді 2013 року.

ЖК Jack House

39-поверховий хмарочос Jack House почали будувати у 2012 році на бульварі Лесі Українки в Києві. Повністю завершили будівництво та ввели комплекс в експлуатацію в 2018 році. 6 поверхів висотки – це стилобат, в якому обладнаний паркінг на 238 авто. На самому верху розташовується лаунж-зона, ресторан і фітнес-клуб. З вікон комплексу відкривається краєвид на весь центр української столиці.

ТОК "Парус"

33-поверховий бізнес-центр був найвищою будівлею у Києві до 2010 року. Згідно з офіційними даними його висота – 150 метрів (без урахування шпиля – 133,5 м). Будівництво почалося у 2004 році, завершилося у 2007-му. Загальна корисна площа будівлі – 75 000 квадратних метрів. Під ним розташовується 4-х рівневий паркінг на 300 авто і велостоянка.

Цікавий факт: 28 травня 2008 року троє хлопців стрибнули з парашутом з хмарочоса. Екстремали успішно приземлилися, але охорону "Паруса" після інциденту звільнили. Також часто хмарочос "світиться" у різних рекламах і кліпах музичних виконавців.

Бізнес-центр "Гулівер"

Офісний і діловий центр на Спортивній площі в Києві побудували висотою 160 метрів (без урахування шпиля – 141,2 метра). Він складається з 35 поверхів. Будувався з 2003-го по 2012 роки. Спочатку проєкт носив назву діловий центр "Continental", але в 2011-му його перейменували у" Gulliver ". Це багатофункціональний торгово-розважальний центр із загальною площею понад 150 000 квадратних метрів, він розділений на два блоки. Тут розташовуються, салони краси, басейн, ресторани і фітнес-клуби.

ЖК Кловський

Житловий комплекс Кловський – офіційно найвищий будинок в Україні (висота 168 метрів). Його почали зводити у 2008, будівництво завершилося у 2012 році. Це двосекційний хмарочос, що складається з 47-поверхового житлового будинку і 18-поверхового офісного центру.

Відомо, що коли споруду добудовували і вона досягало своєї максимальної висоти, в ЮНЕСКО вимагали знести хмарочос, бо той закривав вид на Печерську Лавру. Проєктувала будівлю архітектурна майстерня Сергія Бабушкіна – колишнього головного архітектора Києва.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, найвищою будівлею у світі є хмарочос Бурдж-Халіфа, знаходиться у Дубаї, ОАЕ. Його урочисте відкриття відбулося 4 січня 2010 року. Реалізація проєкту обійшлася у 1,5 млрд доларів. У День Незалежності України його підсвітили у кольори українського прапора.

Ми також писали, що найменший хмарочос в світі розташовується у місті Вічіта-Фолс, штаті Техас (США) на розі вулиць Сьомої і ЛаСалля. З'явився він завдяки будівельній афері інженера Дж. Д. МакМаона. Він знайшов інвесторів під будівництво хмарочоса висотою 480 футів (або 146 метрів). Однак замовники не помітили, що в контракті висота вказана не в футах, а в дюймах. В результаті вийшла чотириповерхова будівля висотою у 12 метрів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

569

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом