ДАБІ не видавала дозвіл на реконструкцію зруйнованого будинку Уткіна у Києві

Держархбудінспекція не видавала дозволів на реконструкцію будівлі дореволюційної споруди в Києві по вулиці Симона Петлюри, 29, навколо якої в останні дні розгорівся скандал.

Про це повідомили в пресслужбі ДАБІ.

У відомстві зазначили, що за результатами розгляду заяви ТОВ "ПРИВАТ" про видачу дозволу на виконання будівельних робіт з реконструкції адміністративного будинку під готель за адресою вул. Симона Петлюри (колишня вул. Комінтерну), 29 в Шевченківському районі міста Києва виявлено низку зауважень.

Зокрема, до ДАБІ не було подано узгодження проєктної документації з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини, що суперечить вимогам Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", а також не надано витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно щодо наявного права власності земельною ділянкою.

Зважаючи на ці обставини ДАБІ відмовила у видачі дозволів на реконструкцію історичної будівлі.

Коментуючи ситуацію, компанія "Приват", яка є власником будинку по вулиці Симона Петлюри, 29 і орендарем ділянки, заявила, що цей будинок перебував у аварійному стані. Тут також поставили під сумнів факт, що садиба є історичним надбанням.

"Про історичну цінність будівлі ТОВ "Приват", як її власнику, не відомо. Будівлю не внесенао до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Згадувана у ЗМІ назва "будинок Уткіна" не має під собою жодного документального підгрунтя", - заявили у фірмі, передає "Хмарочос".

Як повідомляли НЕРУХОМІ, краєзнавець Антон Короб заявляв, що будівля належить до епохи неоренесансу. За його словами, хоч фасад втратив кілька елементів декору, в цілому він був досить міцний, без ознак аварійності. Як відомо, тут компанія Zim Group збирається побудувати апарт-готель Times.

Компанія "Приват" отримала в оренду ділянку за цією адресою ще в 2003 році терміном на 25 років. У 2018 фірма отримала МУО від містобудівного Департаменту КМДА на реконструкцію нежитлової будівлі під готель. Згідно державному земельному кадастру, ділянка відноситься до комунальної власності і призначена для експлуатації адміністративної будівлі.

Міністр культури Олександр Ткаченко в свою чергу заявив, що підконтрольне йому відомство не давало ніяких дозволів на будівництво в історичному ареалі, тому однозначно виступаємо проти і вже здійснюємо перевірку.

Тим часом, КМДА намагалася розірвати договір оренди із землекористувачем, нібито той має намір побудувати тут житловий комплекс, що суперечить Генплану міста.

Це був будинок купця Івана Уткіна. Його побудували на самому початку XX століття за проектом архітектора Олександра Вербицького. Садиба розміщувалася на березі річки Либідь.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

232

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом