Замість історичної будівлі в центрі Києва може вирости величезний хмарочос

Історичну будівлю в центрі Києва на вулиці Грушевського, 4б збираються знести, щоб на її місці побудувати найвищий будинок у Києві.

Як повідомила ексдепутатка Київради Олена Терещенко у себе в Facebook, таке рішення підтримала земельна комісія міської ради. Активістка також показала фото майбутнього проєкту, зазначивши, що майбутня споруда може стати найвищою в столиці.

За її словами, будинок на вулиці Грушевського, 4б довів до сумного стану інвестор ТОВ "Грааль". Історична будівля знаходиться у власності компанії з 2009 року. Потім за допомогою суду будинок позбавили статусу пам'ятки архітектури, що дозволить побудувати на його місці нову висотку. У 2019 тут сталася масштабна пожежа.

Терещенко також повідомила, що компанія "Грааль" ніколи не отримувала права власності на цю історичну будівлю. Як доказ ексдепутатка також продемонструвала виписку з Держреєстру прав на нерухоме майно.

Особняк на вулиці Грушевського, 4б є проєктом відомого київського архітектора Володимира Ніколаєва, побудований майже 150 років тому. Будинок має дуже велику цінність, як приклад ранньої забудови вулиці Грушевського біля вулиці Хрещатик, яка майже не збереглася, має унікальний внутрішній дворик. Він є також сполучною ланкою між вулицями Грушевського та Хрещатиком і горою, на якій стоїть колишній Інститут шляхетних дівчат завдяки продуманій системі сходів.

Компанію "Грааль" пов'язували з Михайлом Табачником – братом відомого міністра освіти часів Януковича Дмитром Табачником. Однак, за даними видання Mind, нещодавно Табачник нібито вийшов зі списку власників.

Кілька років тому Київрада виділила фірмі ділянку площею 20 соток на вулиці Хрещатик, 5 під забудову.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, депутати Київради збираються ініціювати введення мораторію на будівництво в межах центральної планувальної зони столиці. Вже підготовлений базовий текст відповідного проєкту рішення. Мораторій хочуть ввести тимчасово – до затвердження нового Генерального плану та плану зонування території Києва.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

67

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом