Загроза децентралізації: влада Львова розкритикувала законопроєкт № 5655

Львівська міськрада звернулася до Верховної Ради з проханням утриматися від ухвалення у другому читанні законопроєкту №5655, який стосується проведення містобудівної реформи. Про це у себе у Facebook написав заступник мера з містобудування Любомир Зубач.

"Законопроєкт з так званої містобудівної реформи не витримує жодної критики ні з боку архітекторів, ні з боку фахівців у містобудівній сфері, ні представників місцевого самоврядування", - наголосив чиновник.

Він зазначив, що документ створює сприятливі умови для корупції, замість того, щоб усунути подібні ризики. При цьому він ставить крапку на реформі децентралізації, курс на яку раніше взяла держава.

"Саме тому Львівська міська рада на пленарному засіданні прийняла звернення до голови Верховної Ради не голосувати за законопроєкт № 5655 у другому читанні, а провести консультації та написати альтернативний закон щодо реалізації містобудівної реформи в Україні", - заявив Зубач.

Він також вважає нонсенсом, коли забудовник звертатиметься до приватних компаній, які здійснюватимуть контроль. Заступник мера розкритикував та введення в експлуатацію будинків через електронну систему. "І при цьому жоден фахівець не виїжджатиме на місце будівлі, щоб хоча б подивитися, чи побудована будівля, яка здається в експлуатацію. Вже мовчу про те, чи дотримані всі вимоги безпеки", - наголосив він.

Зубач упевнений, що ухвалений у першому читанні законопроект №5655 вибудовує централізовану систему, яка працюватиме на користь забудовників на чолі з Мінрегіоном, а органи місцевого самоврядування втратять важелі впливу на всіх ланках процесу будівництва.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, 16 листопада відбулася всеукраїнська акція протесту архітекторів "За справжню містобудівну реформу". Мітингувальники вимагали не допустити прийняття законопроекту № 5655, який "знищує архітекторів як професію".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

81

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом