За минулий рік українці заплатили майже 2 млрд гривень податків на нерухомість

За минулий рік українці заплатили 1,9 млрд гривень податків на нерухомість (відмінної від земельної ділянки). За січень цього року – до місцевих бюджетів уже надійшли 61,3 млн гривень, що на 40% перевищує показники січня 2021 року.

Про це повідомили у Державній податковій службі.

Так, в Україні платниками податку на нерухоме майно є фіз та юрособи, а також нерезиденти, власники житлових та нежитлових приміщень. У ДПС нагадали, що для фізосіб за об'єкти житлової нерухомості розраховується податок за площею, яка перевищує для квартир – 60 "квадратів" та для приватних будинків – 120 "квадратів". Податкову ставку встановлюють органи місцевого самоврядування залежно від типу об'єкта та його місця розташування у відношенні до мінімальної зарплати і не може перевищувати 1,5% за квадратний метр. Так, минулого року мінімальну зарплату було встановлено на рівні 6000 грн, тому мінімальна ставка не може перевищувати 90 грн за "квадрат".

Податкові зобов'язання сплачуються фізособами протягом 60 днів із дня вручення повідомлення-рішення.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за несплату або несвоєчасну сплату податків визначено відповідальність. Якщо не сплачено податок на нерухомість у строк до 30 днів, розмір штрафу становить 10% від непогашеної суми, якщо не сплатили податок у термін більше ніж 30 днів – штраф зросте до 20%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

79

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом