Як вивести ринок оренди нерухомості з "тіні": в Асоціації ріелторів дали рекомендації

Асоціація фахівців з нерухомості (ріелторів) (АФНУ) виступає за зниження ставки податку на доходи фізичних осіб з 18% до 5% для операцій з оренди житлової нерухомості для "детінізації" ринку.

Про це повідомив президент АФНУ Юрій Піта, передають "Українські новини".

"Якщо говорити про проблеми, то ще я б відзначив ринок оренди житлової нерухомості, який перебуває в "тіні". І єдиний спосіб вивести його в абсолютно легальну площину дуже простий. Зменшіть податок. У підсумку, ви отримаєте грошей у бюджет набагато більше, ніж зараз, за рахунок виходу ринку з "тіні", - сказав він.

За його словами, зараз при здачі фізособою своєї нерухомості в оренду угода обкладається 19,5% податків – 18% ПДФО і 1,5 військовий збір.

Якщо орендодавець оформить статус фізособи-підприємця, то він сплачує 5% податку, при цьому присутнє обмеження по площі об'єкта.

Як змусити платити податки аредодателей?
pixabay.com

Але при цьому, далеко не всі орендодавці готові оформляти статус ФОП заради однієї угоди оренди.

Водночас, для угод з купівлі-продажу нерухомості максимальна ставка ПДФО для резидента України – 5%.

"Решта, зокрема ті, хто не хочуть реєструвати ФОП і нести пов'язані з цим витрати, заради однієї угоди, здають об'єкти "в темну" або занижують вартість у договорах. Зробіть ви 5% ПДФО для всіх, як при купівлі-продажу нерухомості, і ви побачите, які будуть надходження", - сказав Піта

Він додав, що за його даними, клієнти готові платити 5% податку з оренди нерухомості.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, депутати Верховної Ради хочуть заборонити покупку або оренду без ріелторів. Новий проєкт закону спрямований на розгляд до профільного комітету.

Проверенные ЖК

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук