Всі банки повинні надавати іпотеку не вище 10% - Зеленський

Комерційні та державні банки в Україні повинні давати іпотечні кредити максимум під 10% річних.

Про це заявив у четвер, 9 липня, президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками бізнесу Волинської області, передає Інтерфакс-Україна.

"Я впевнений в тому, що не можна 25% витрачати на іпотеку. Будь-яка молода сім'я вирішить, що, слухай, я тут не можу купити, я тоді поїду в Польщу, яка різниця, де знімати (житло), але там я отримаю нормальну зарплату. Поки ми не конкуруємо з усіма провідними європейськими країнами, наприклад, Німеччиною, тієї ж Польщею, куди їде в основному наша молодь, ну то ми маємо надати хоча б умови. Якщо у нас буде зарплата навіть на € 200 менше, ніж в Польщі, але у нас будуть умови, коли людина зможе взяти собі квартиру без проблем під максимум 10%. Таке ставили завдання", – сказав глава держави.

Зеленський зазначив, що вже деякі комерційні банки в Києві почали видавати іпотеку відповідно до досягнутих домовленостей під 8,8-9%.

"Це не масово, це проблема поки що. Я впевнений, що до кінця року, в тому чи іншому обсязі це буде. Незважаючи на кризу, про яку всі говорять, незважаючи на COVID, все це з'явиться", – вказав він.

За його словами, складніше в цьому питанні з державними банками, які давали раніше іпотечні кредити під 25% річних.

"Зараз вони дають під 14%. Але це дуже багато. Ми з ними сперечаємося, все нормально, ми їх дотиснемо, 10% буде, я в цьому впевнений. Трохи потрібно почекати", - пообіцяв глава держави.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, державний ПриватБанк (Київ) з 1 липня почав кредитування в рамках державної програми "Доступне житло під 10%", яка передбачає надання іпотечних кредитів під 9,99% річних на термін до 20 років.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

50

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом