Влада Києва скасувала орендну плату та податок на землю за три місяці

Київська міська рада надала столичному бізнесу пільги на оплату за землю. Зокрема, суб'єкти господарювання, які мають у своєму користуванні земельні ділянки з проведеною нормативною грошовою оцінкою, звільняються від сплати земельного податку з 1 березня 2022 року по 31 травня 2022 року.

Відповідне рішення ухвалила Київрада за ініціативи мера Віталія Кличка на засіданні у вівторок, 13 вересня.

Згідно з ухваленим рішенням, столична влада встановила ставку земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, у розмірі 0 відсотка від їх нормативної грошової оцінки землі. Йдеться про звільнення таких користувачів від сплати земельного податку за період з 1 березня 2022 року по 31 травня 2022 року.

На думку Кличка, це рішення зменшить податкове навантаження на бізнес на період воєнного часу. У проєкті рішення також зазначено, що у зв'язку з його твердженням столичний бюджет недоотримає приблизно 500 млн гривень у вигляді надходжень щодо плати за землю.

"Це – є важливим кроком для підтримки столичних підприємців. Тому що ми розуміємо, що в цих складних умовах бізнесу потрібно працювати", – сказав очільник міста.

14 липня 2022 року столична міськрада відновила часткову сплату оренди за користування нерухомим майном територіального товариства, починаючи з 1 вересня поточного року. Тепер кілька категорій підприємців, яким було надано стовідсоткову знижку на час воєнного стану, мають сплачувати 50% від суми, передбаченої договорами оренди. Серед таких є суб'єкти ресторанного господарства, інтернет-провайдери, ломбарди, банки тощо. Ініціатор такого рішення, депутат Київради від Європейської солідарності Сергій Артеменко висловив думку, що це дозволить балансоутримувачам комунальних об'єктів заробити кошти на утримання житлового фонду та підготуватися до опалювального сезону.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, влітку влада Дніпра заявила про бажання знизити податкову ставку на нежитлову нерухомість, плату за земельні ділянки для забудовників та підприємств зв'язку. За словами мера Бориса Філатова, полегшення податкового тиску дозволить підприємцям своєчасно виплачувати працівникам зарплати та уникнути скорочень. А ще з'являться можливості для релокації бізнесу, який раніше працював на тимчасово окупованих територіях та регіонах, де тривають воєнні дії.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

515

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом