В Україні запустили інструмент для підрахунку зруйнованих будівель

3 хв

ГО "Антикорупційний штаб" запустив електронний інструмент для фіксування наслідків російського вторгнення під назвою "Карта Руйнувань".

Про це порталу НЕРУХОМІ повідомили у громадській організації.

Так, аналітики з перших днів війни вносять фотографії зруйнованих чи пошкоджених цивільних об'єктів: будинків, шкіл, церков, стадіонів тощо. Такі фото Штаб знаходить та додає вручну із зазначенням точної адреси та координат.

"На нашій карті вже півтори тисячі зруйнованих об'єктів. На сайті встановлено лічильник – і він ні дня не зупинявся. Кількість об'єктів на карті далека від реального обсягу руйнувань, але ми не ставимо за мету охопити всі-всі будинки та споруди, А вибираємо найбільш наочні приклади. Наша карта унікальна: на відміну від інших подібних ресурсів, вона містить фото споруди до "денацифікації", - розповів голова громадської організації Сергій Миткалик.

Згідно з дослідженнями Київської школи економіки, станом на 8 червня загальна сума прямої шкоди економіки України від пошкодження, руйнування житлових та нежитлових будівель, інфраструктури становить $103,9 млрд або 3 трлн грн. Це майже 24 тисячі пошкоджених доріг та понад 300 мостів, понад 6 тисяч залізничних колій та 40 залізничних мостів. Проте війна продовжується і щодня росія вбиває українців і продовжує завдавати шкоди інфраструктурі.

"Ми дуже вдячні Антикорупційному штабу за візуалізацію деяких руйнувань. Однак загальна картина руйнувань зараз по житлу – це 4 тисячі багатоквартирних будинків та 36 тисяч приватних. Такі заявки ми збиратимемо ще дуже довго", - заявив співзасновник проєкту "Росія заплатить" Максим Нефьодов.

"Карта руйнувань" допоможе відбудувати Україну, оскільки перший крок у цьому процесі – фіксування руйнування. І лише потім йдуть оцінка збитків та залучення коштів для відновлення. Економічними розрахунками займаються фахівці Київської школи економіки, проєкту "Росія заплатить" та уряд.

У свою чергу, держава повинна не тільки фіксувати такі об'єкти, але й робити їх юридично значущими для майбутнього відшкодування.

"У середині липня ми запустимо перший етап реєстру пошкодженого майна, коли буде можливість додавати туди висновки комісій органів місцевого самоврядування. І тоді ми почнемо бачити дійсний обсяг руйнувань. особливо там, де не можемо перевірити правдивість заявки", - сказав заступник міністра інфраструктури з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Анатолій Комірний.

Для залучення коштів "Антикорупційний штаб" використовує платформу United24, ініційовану президентом України Володимиром Зеленським. На сайті є рахунки цієї платформи, куди і просять переказувати гроші.

"Карта Руйнувань" орієнтована, перш за все, на закордонних користувачів. Британців, французів чи німців важко вразити сумою збитків чи кількістю руйнувань. Але вони можуть зайти на сайт та побачити, що приніс "російський мир" - що було "до", а що залишилося "після". Фото зруйнованого будинку, в якому обірвалося чиєсь життя, краще за будь-які статистичні дані, це може заохотити людей переказувати кошти на підтримку України. Інформація про руйнування вказана як українською, так і англійською мовами.

У довгостроковій перспективі фотографії з картки будуть використані в Гаазі як доказ військових злочинів росії в Україні. Крім того, після закінчення війни "Карта Руйнувань" буде об'єднана з "Картою Ремонтів". Це один із проєктів "Антикорупційного штабу", де аналітики відстежують рух бюджетних коштів та викривають зловживання ремонтами.

"Як не прикро це визнавати під час війни, але корупція в Україні ще не подолана, тому за відновленням ми вестимемо пильний нагляд", - кажуть активісти.

Організація працювала над картою з перших днів війни, запустила її першою, бо вже мала схожий досвід. І лише сьогодні її презентували публічно, бо не отримали зауважень Міністерства оборони України. Карта не завадить безпеці та не грає на руку ворогові. Проєкт реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, уряд 14 червня спростив порядок фіксації пошкоджень та руйнувань внаслідок збройної агресії російської федерації.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

254

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом