В Україні готуються запустити автоматичну реєстрацію будівництва

В Україні незабаром буде запущено автоматичну реєстрацію будівництва за допомогою порталу "Дія". Про це у вівторок, 8 лютого, заявив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов під час виступу на Diia Summit.

"Як це працює? Під час подання заяви на дозвіл система перевіряє відповідність усіх документів заданим критеріям. Якщо всі відомості заповнені коректно, автоматично реєструє видачу дозволу на будівельні роботи", - зазначив чиновник.

Глава Мінрегіону також додав, що нововведення дозволить уникнути корупційних ризиків, оскільки процес відбуватиметься без людського чинника. Він нагадав, що перші послуги для будівельної галузі на порталі "Дія" було представлено минулого року, станом на сьогодні їх уже 14.

"Понад 130 тисяч об'єктів будівництва, 620 тисяч документів по цих об'єктах, понад 1,1 мільйона унікальних відвідувань і 27 тисяч користувачів – результат спільної роботи Мінрегіону і Мінцифри", - підкреслив Чернишов.

Своєю чергою експерт у містобудуванні Георгій Могильний заявив, що ця ініціатива є незаконною, оскільки навіть "органи місцевого самоврядування позбавляються самоврядування повноважень з видачі дозволів СС2 на своїй території".

"Всупереч законам України починають видавати дозволи на будівництво без перевірок тупо за фактом наявності набору паперів, які забудовник сам собі купує в приватних компаніях", - написав експерт у Facebook.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, будівництво об'єкта, яке велося без дозвільної документації, можна ввести в експлуатацію, подавши декларацію про готовність через портал "Дія". Для цього в розділі про будівництво необхідно обрати послугу "Декларація про готовність до експлуатації самозведених об'єктів" на земельній ділянці відповідного цільового призначення. Проте варто наголосити, що під будівельну амністію потрапляють лише об'єкти класу наслідків СС1.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

78

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом