В НБУ прогнозують зростання іпотечного кредитування в цьому році

Цього року банки планують видати в півтора рази більше іпотечних кредитів, ніж це було зроблено в минулому.

Про це розповіла перший заступник глави Націонбанка Катерина Рожкова, передає Nv.ua.

За її словами, все більша кількість фінансових установ починає цікавитися видачею кредитів на купівлю житла. З огляду на такий настрій банків, Рожкова не виключає, що в цьому році кількість наданої іпотеки виросте в порівнянні з минулим роком на 50% за сприятливих умов.

"Річні темпи зростання іпотеки вище, ніж в цілому кредитів населенню: 10,4% проти 7,5%", - підкреслила Рожкова, додавши, що поки іпотека в ВВП займає дуже невелику частку – близько 0,7%.

Фактори, які вплинуть на кількість виданих кредитів, перш за все пов'язані на зниженні їх процентної ставки.

Також вона зазначила, що банки набагато охочіше надають допомогу при купівлі нерухомості на вторинному ринку. Рожкова помітила, якщо на законодавчому рівні прибрати пробіли і зробити ринок первинної нерухомості більш прозорим, це також сприятиме збільшенню виданих кредитів.

В НБУ порадили ще звернути увагу на такий інструмент, як фінансовий лізинг. Він може зменшити ризики для банків при цьому зробить іпотеку більш привабливою.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Міністерство фінансів створило "Українську фінансову житлову компанію", яка буде вирішувати питання на іпотечному ринку. Організація займеться розробкою доступних фінансових механізмів, що дозволяють знизити іпотечну ставку. Зокрема, йдеться про 7% річних терміном до 20 років. Компанія повинна також надавати послуги фінансового лізингу по об'єктах нерухомості, фінансових кредитів фінустановам для видачі іпотек фізичним особам.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

51

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом