В Асоціації міст України розкритикували ініціативу Мінрегіону

Асоціація міст України виступила проти ініційованого Мінрегіоном експериментального проєкту щодо особливостей надання та відмови у видачі документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, а також прийняття в експлуатацію збудованих об'єктів.

Про це йдеться в офіційній відповіді, розміщеній на сайті асоціації.

Так, згідно з експериментом, замовнику надається право самостійно визначати орган держархбудконтролю для об'єктів усіх класів наслідків (СС1-СС3) та обирати між виконавчим органом місцевої ради з питань ДАБК та ДІАМ. Це, як зауважили в асоціації, суперечить законодавству.

"Дією редакцією Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" чітко розмежовані повноваження та сфера відповідальності органів архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних, міських рад та ДІАМ. Проведення експерименту суперечитиме Конституції в частині вищої юридичної сили закону над постановою та неможливе для практичного виконання", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Мінрегіон розробив проєкт постанови щодо видачі дозволів на будівництво об'єктів із класом наслідків СС2 та СС3 в автоматичному режимі через Єдину державну електронну систему.

У відомстві уточнили, що впровадження такого механізму дозволить мінімізувати кількість документів, необхідних для надання послуги, що створить прозорі умови для рішень щодо видачі дозволів без втручання чиновників. Зараз проєкт ухвали проходить громадські обговорення. Передбачається, що експеримент розпочнеться після ухвалення урядом і триватиме до кінця року.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

79

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом