В Албанії збудують висотку у вигляді погруддя національного героя. Фото

У столиці Албанії Тирані розпочато будівництво хмарочоса Скандербега у вигляді погруддя національного албанського героя. Проєкт розробило нідерландське архітектурне бюро MVRDV.

Як повідомляється на сайті MVRDV, офіційна назва проєкту – "Скеля Тирани", це багатофункціональна будівля, висотою 85 метрів на площі Скандербега в самому центрі столиці Албанії.

Незвичайний зовнішній вигляд дизайну надає використання балконів, що оперізують всю будівлю на кожному рівні, із вигнутими виступами, що утворюють такі деталі обличчя, як ніс, вуха та борода. Ці балкони дозволяють внутрішнім просторам будівлі прийняти раціональне планування, забезпечуючи при цьому значну кількість цінного затіненого відкритого простору для мешканців.

Отриманий ефект дещо тонкий: людям, можливо, доведеться подивитись двічі, щоб зрозуміти форму будівлі, залежно від кута, під яким вони її бачать. Водночас цей виразний підхід органічно вписується в архітектуру міста, де склалася традиція змішання мистецтва в рамках посткомуністичного відродження.

Усередині будівля містить один рівень комерційних приміщень та чотири рівні офісів. Потім 20 поверхів житлових квартир заповнюють "голову" з особливою увагою до плану кожного окремого поверху, щоб гарантувати, що ці приміщення функціональні, попри неправильну форму будівлі.

Скляні балюстради балконів мають градієнтне оздоблення, від молочно-білого до прозорого, що надає будівлі неземного мармурового вигляду. Вночі світлові смуги, вбудовані в нижню частину балконів, підкреслюють форму голови Скандербега, перетворюючи будівлю на маяк та орієнтир у місті.

Скандербег, або Георгій Кастріоті – правитель князівства Кастріоті у 1443—1468 роках, вождь албанського антиосманського повстання, національний герой Албанії, оспівуваний у народних піснях.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, раніше студія MVRDV спроєктувала незвичайну офісну будівлю в Ганновері (Німеччина) із шістьма різними ландшафтами. Всі ландшафти будуть складені в вежу, а решта площ стане відкритим простором. З роками будівля стане відомим орієнтиром для сталого дизайну, адже проєкт може бути самодостатньою екосистемою.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

182

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом