Українські банки нарощують видачу іпотечних кредитів

У січні цього року українські банки видали 444 кредити на купівлю житла, загальна сума яких склала 326 млн гривень.

Відповідні дані надав Національний банк України після проведення опитування фінансових установ.

Так, згідно з отриманою інформацією, кількість виданих іпотечних кредитів в січні 2021 року виявилася на 85% вищою за показники січня роком раніше. При цьому знизилася і середньоефективна іпотечна ставка: для покупки житла на вторинному ринку вона склала 13,8%, для первинного – 15,9.

Варто також зазначити, що порівняно з груднем видача іпотеки у січні знизилася на 37%. У Нацбанку це пов'язують із сезонним фактором. Але виріс і середній розмір кредиту: якщо в грудні він дорівнював 702 тисячам гривень, то вже в січні – 734 тисячам гривень. Якщо брати в розрізі ринку, то середній кредит для первинки становить 881 тисячу гривень, для вторинки – 708 тисяч гривень. Проте вторинний ринок продовжує переважати за обсягом виданих кредитів: частка вторинки склала близько 82%.

Основну частину іпотечних кредитів видали п'ять банків, переважно українці заручалися підтримкою фінустанов для купівлі нерухомості в Києві (близько 40% виданих кредитів), Київській області (16% виданих кредитів), Харківській області (11% виданих кредитів).

Як повідомляли НЕРУХОМІ, 1 березня, Укргазбак, ОТП Банк і банк "Глобус" видали три перших іпотечних кредити в рамках держпрограми "Доступна іпотека 7%". Зовсім скоро видаватимуть іпотеку під 7% 19 банків.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

72

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом