Українські архітектори розробили проєкт артцентру Марії Приймаченко. Фото

Українська архітектурна студія Yakusha Design розробила проєкт нового українського артцентру, презентувавши його на виставці "Марія Приймаченко. Врятоване".

Як зазначає Pragmatika, в Іванкові під Києвом внаслідок обстрілів рашистських окупантів згорів музей, у якому зберігалися роботи видатної української художниці. Місцевим мешканцям вдалося врятувати частину її робіт. Київська військова облдержадміністрація спільно з місцевою владою подадуть до Мінкульту документацію про відновлення музею.

Студія української архітекторки та дизайнерки Вікторії Якуші продемонструвала візуалізацію майбутнього музею. Офіційна презентація проєкту має відбутися 25 вересня в Українському домі у Києві.

Передбачається, що новий артцентр буде збудовано у Болотні Вишгородського району Київської області, де, власне, народилася Марія Приймаченко. Проєкт розроблено на замовлення сім'ї художниці, яка має тут земельну ділянку. Кошти на реалізацію проєкту організатори мають намір залучити, запустивши фандрейзингову кампанію.

Згідно з концепцією, будинок Приймаченко та сусідні споруди реконструюють до первісного вигляду, знявши цеглу. Стіни будуть із глини та дерева, а дах з очерету, як на архівних фотографіях. Усередині будинок художниці також залишиться максимально збереженим.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, окупанти в Ялті знесли будинок головного архітектора міста Миколи Краснова, який спроєктував Лівадійський палац, ялтинський собор Олександра Невського, палац "Дюльбер" у Місхорі, Юсупівський палац, кінототеатр імені Т. Шевченка у Сімферополі.

Нагадаємо, що знищення культурної спадщини порушує статті Гаазької конвенції щодо захисту культурних цінностей під час збройних конфліктів. Згідно з документом, окупанти зобов'язані поважати, забезпечувати охорону та збереження об'єктів культурної спадщини.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

123

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом