У президента порахували, скільки видали іпотечних кредитів по 10%

В Україні за час роботи державної програми "Доступне житло під 10%" більше тисячі сімей отримали іпотечні кредити.

Про це у себе в Facebook написала заступник голови Офісу президента Юлія Ковалів.

За її словами, на іпотеку під 10% всього виділили трохи більше 1 млрд гривень, було оформлено 1200 кредитів. Ковалів також нагадала, що в програмі беруть участь п'ять банків. Згідно з офіційною інформацією, йдеться про ПриватБанк, Ощадбанк, Правекс-банк, Укргазбанк і Кредобанк.

Детальну інформацію про кредити на житло у президента не надали. Однак пост чиновниці викликав невдоволення у інших користувачів соцмережі, які помітили, що 10% – це "гола" ставка. За їх словами, коли влада розповідає про дешеву іпотеку, то забуває, що на обслуговування кредиту йде теж чимало грошей, не рахуючи інших нюансів.

Говорячи про дешеву іпотеку, зазначимо, що за умовами така ставка передбачена тільки в перший рік дії договору, а в подальшому вона складе UIRD 12М + 4%. Це означає, що процентна ставка майбутніх років буде прив'язана до індексу депозитних ставок, а чим вище вони будуть, тим вище і кредитні ставки. Зараз, наприклад, за облікової ставки НБУ на рівні 6% UIRD 12М становить 8,99%. Якщо така ситуація збережеться у наступному році, то ставка за іпотечним кредитом складе вже 12,99% річних.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, згідно з даними Нацбанку, в Україні видача кредитів на покупку житла в жовтні виросла на 82% в порівнянні з жовтнем минулого року, а порівняно з вереснем показник збільшився на 6%. Всього в жовтні фінансові установи видали 662 іпотечних кредитів, загальна сума укладених договорів склала 491 млн гривень.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

43

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом