Реформа ДАБІ: у Мінрегіоні уточнили, коли в Раду внесуть законопроєкт

Законопроєкт про реформування будівельної галузі знаходиться на завершальному етапі і вже в найближчий тиждень буде внесений на розгляд Верховної Ради України.

Про це заявила заступниця міністра розвитку громад і територій України Наталія Козловська, передає пресслужба відомства у понеділок, 31 травня.

"Робоча група комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування працює конструктивно, тому вже на найближчому тижні доопрацювання законопроекту про реформу в сфері містобудування завершиться і буде зареєстровано у Верховній Раді", - повідомила чиновниця.

На останньому засіданні було обговорено розділ законопроєкту в частині виконання виконавцями повноважень, підстави для позбавлення кваліфікаційних сертифікатів та діяльність саморегулівних організацій.

Як підкреслила Козловська, новий законопроєкт має мінімізувати паперовий документообіг завдяки розширенню можливостей Єдиної державної е-системи в сфері будівництва, передбачає спрощення реєстрації права на виконання підготовчих і будівельних робіт, змінить систему містобудівного контролю, розмежує повноважень органів державної влади, місцевого самоврядування та юридичних осіб.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, після впровадження реформи в будівельній сфері обов'язки експертів будуть більш розширені. Розроблюваний законопроєкт передбачає врахування правильності визначення коду об'єкта відповідно до класифікатора видів цільового призначення земельних ділянок, видів функціонального призначення територій, будівель, споруд і співвідношення між ними і правильності розрахунку класів наслідків. Експертиза перевірить дотримання норм пожежної безпеки, захисту навколишнього середовища, енергоефективність будівель.

А ось реєструвати права на початок будівництва будуть нотаріуси і держреєстратори, однак перевіркою проєктної документації вони займатися не будуть. У них буде лише одна функція – реєстраційна.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

67

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом